Rasbeschrijving witte druiven

Primavera

Ook bekend als ‘Krisztaly’, ‘Krystal’, ‘C 43’ en enkele vergelijkbare synoniemen.

Herkomst: Ontstaan uit een kruising tussen ‘Alfoeld 100’ met ‘Villard Blanc’ (‘Seyve Villard 12.375’) door de Hongaarse veredelaar Kriszten Gyoergy.

In west-Europa op de markt gebracht door Hermann Jäger (1925-2010) van Weingut Jäger in Ockenheim bij Bingen (Duitsland).

De moeder ‘Alfoeld 100’ is een kruising tussen ‘Thalloczy Lajos’ x (Vitis amurensis x Vitis vinifera).

Trossen en bessen: Kleine tot middelgrote gele bessen (circa 1,5 gram) aan langwerpig gevormde niet al te grote compacte trossen. Bij volledige rijpheid kleuren de bessen goudgeel tot geelbruin. Stevige schil met tamelijk vast vruchtvlees. De pitten vallen tijdens het eten matig op. De bessen hebben een neutrale smaak en bereiken een hoog suikergehalte (tot ruim 20% Brix), waardoor ze erg zoet smaken. Dit is het vroegst rijpende tafeldruifras: rijpt tussen de derde week van augustus en begin september.

Groei: Middelsterke groeikracht met groeiwijze rechtop. Gemiddelde diefvorming. Fraaie rood gekleurde scheuten.

Ziekten: Goede resistentie.

Gebruik: Geschikt als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op een onbekende onderstam en in de nazomer van 2006 als containerplant uitgeplant. Deze droeg in 2007 voor het eerst vruchten. In het voorjaar van 2011 is de stok van ‘Primavera’ verwijderd om plaats te maken voor een nieuwe stok van ‘Wostorg Bialy’.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Onze totaalbeoordeling van ‘Primavera’ komt niet verder dan MATIG. Het enige belangrijke pluspunt is de zeer vroege rijping, waardoor met dit ras het seizoen aan de voorkant kan worden verlengd.