Rasbeschrijving tomaten

Primavera - rode cherrytomaat

Dit ras is geselecteerd onder leiding van Dr. Bernd Horneburg van de “Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung” van de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland) in een onderzoeksproject voor biologische tomaten in buitenteelt. Geïntroduceerd in 2010. Onstaan uit een gestabiliseerde kruising van ‘Cerise gelb’ met ‘Zuckertraube’. Mede geselecteerd op een goede veldresistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans). Wordt ook wel aangeduid als “die rote”. ‘Primavera’ is een zusterras van ‘Dorada’, welke laatste ook wel wordt aangeduid als “die gelbe”.
Wij vinden het verwarrend dat door dezelfde veredelaar kort na elkaar twee verschillende rassen zijn geïntroduceerd met namen die veel op elkaar lijken (‘Primavera’ en ‘Primabella’).

‘Primavera’ geeft ronde rode vruchten in het formaat van een cherrytomaat (circa 13 gram zwaar). Sappig vruchtvlees met een goede smaak. De eerste vruchten rijpen zeer vroeg. Rijpe vruchten kunnen niet heel lang aan de struik blijven hangen, omdat ze dan te zacht worden.

In 2018 waren in de hobbykas 57 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De zeer productieve planten hebben een middelsterke tot sterke groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.