Rasbeschrijving tomaten

Primabella - rode cocktailtomaat

Dit ras is geselecteerd onder leiding van Dr. Bernd Horneburg van de “Fachgruppe Genetische Ressourcen und Ökologische Pflanzenzüchtung” van de Georg-August-Universität Göttingen (Duitsland) in een onderzoeksproject voor biologische tomaten in buitenteelt. Ontstaan door inteelt van de commerciële F1-hybride ‘Philovita’. Aanvankelijk bekend onder kwekersnummer ‘Nr. 226-11-4’ en in 2013 geïntroduceerd onder de naam ‘Primabella’.
Wij vinden het verwarrend dat door dezelfde veredelaar kort na elkaar twee verschillende rassen zijn geïntroduceerd met namen die veel op elkaar lijken (‘Primabella’ en ‘Primavera’).

‘Primabella’ geeft rode vruchten in het formaat van een cocktailtomaat (circa 20 à 25 gram zwaar, circa 3 cm doorsnede), welke in lange trossen aan de plant hangen. Het stevige en sappige vruchtvlees heeft een redelijke smaak. Dunne schil. Weinig gevoelig voor scheuren. Goede bewaarbaarheid.

De eerste vruchten rijpen tamelijk vroeg: in 2018 / 2019 / 2020 waren in de hobbykas 55 / 56 / 58 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

‘Primabella’ is één van de rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Het is niet gepubliceerd op welke genen de resistentie in ‘Primabella’ is gebaseerd. Volgens Duitse testresultaten zou de resistentie zeer hoog zijn (en dit blijkt ook in Nederland het geval te zijn).
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Het is zeer waarschijnlijk dat dit ras nog aanvullende resistentiegenen tegen andere ziektes bezit, doch ook hier is niets over gepubliceerd (waarschijnlijk omdat dit nooit is onderzocht). Aan de hand van ervaringen in FruitLent, hebben we in ieder geval de indruk gekregen dat ‘Primabella’ ook resistent is tegen de bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum), aangezien de plant in 2019 in onze hobbykas niet door deze ziekte werd aangetast, terwijl naburige planten deze ziekte wel hadden.

De planten hebben stevige donkergroene bladeren en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De jonge planten zijn donkergroen en compact.