Rasbeschrijving pawpaw

Prima 1216

Ook kortweg bekend als ‘Prima’.

Dit ras is geselecteerd door de Italiaanse fruitteler Domenico Montanari uit Faenza (Emilia-Romagna), die op dit moment de grootste pawpaw-boomgaard en rassencollectie van Italië bezit. Montanari beoordeelde diverse uit Amerika afkomstige rassen en voerde zelf ook selecties uit binnen zaailingpopulaties. De selectie met de werknaam ‘Montanari 1216’ was dermate veelbelovend dat deze inmiddels op de markt is gebracht onder de naam ‘Prima 1216’. Dit is daarmee het eerste ras van Europese bodem die bovendien door gericht selectiewerk is ontstaan.

Uit een rassenproef van de University of Florence kwam ‘Prima 1216’ als één van de betere rassen naar voren. Het ras is ten opzichte van andere rassen zeer productief en draagt grote vruchten. Het ras wordt bovendien gerapporteerd als zelfbestuivend. De vruchten van ‘Prima 1216’ hebben lichtgeel gekleurd vruchtvlees dat van prima kwaliteit is.

De boom is in het voorjaar van 2008 in FruitLent geplant als kluitplant. In het voorjaar van 2010 gaf deze boom voor het eerst enkele bloemen, doch echter nog geen vruchten. Vanaf het voorjaar van 2011 bloeit de boom jaarlijks rijkelijk en vanaf datzelfde jaar is er jaarlijks sprake van een redelijke tot goede vruchtzetting. De eerste oogst vond plaats eind oktober / begin november van 2011, met vruchten die een gemiddeld vruchtgewicht hadden van 220 gram (grootste vrucht 366 gram, kleinste vrucht 144 gram).
In 2014 is ons zelfs gebleken dat ‘Prima 1216’ ook zonder handmatige bestuiving goed in staat is om een volle oogst te geven. De vruchtzetting was in 2014 zonder handmatige bestuiving zelfs zo goed, dat de zijtakken uitbuigen onder het gewicht van de vruchten. Er konden kistenvol vruchten worden geoogst !

Aangezien de ‘Prima 1216’ met ingang van 2011 jaarlijks een redelijk tot goede oogst heeft gegeven, is ‘Prima 1216’ bij ons tot nu toe met afstand het meest succesvolle pawpawras !

De eerste bovenstaande foto is gemaakt tijdens het bezoek aan de pawpaw-boomgaard van Domenico Montanari in Faenza (Emilia-Romagna, Italië). Zie onder Agenda & Nieuws. Alle overige foto’s zijn in FruitLent gemaakt.