Rasbeschrijving paarserode / roze druiven

Preobrazhenie

Wordt ook gespeld als ‘Preobrazenie’, ‘Preobraschenie’ of vergelijkbare spellingen. De naam betekent ‘transformatie’ of ‘gedaanteverandering’.

Herkomst: Dit hybride ras is ontstaan uit een kruising van ‘Talisman’ x ‘Rizamat’ door de Russische hobby-veredelaar Viktor Nikolajevic Krajnov uit Novocherkassk (Oblast Rostow, Rusland).

Trossen en bessen: Fraaie zeer grote langwerpige lichtroze bessen (20-25 x 35-40 mm) aan los gevormde trossen. De trossen zijn groot, maar kunnen onderling qua vorm wel wat variabel zijn. Binnen de trossen zijn de bessen ook variabel van grootte; de grootste bessen wegen gemiddeld zo’n 12 gram (7 tot wel 20 gram). Deze grote bessen zijn zeer vlezig met weinig pitten. De kleinere bessen in de tros zijn volledig pitloos en zijn in feite het gevolg van slechte vruchtzetting (misbloei). Al met al is ‘Preobrazhenie’ een pitarm ras. Goede harmonieuze smaak met een goede verhouding tussen zoet en zuur. Rijpt vroeg.

Groei: Middelsterke tot sterke groeikracht.

Ziekten: Redelijke resistentie tegen schimmelziekten. Daarnaast zou het ras ook enige resistentie bezitten tegen de druifluis (Phylloxera), waardoor deze niet perse geënt zou hoeven worden op een druifluisresistente onderstam.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op een onbekende onderstam en in het voorjaar van 2021 als containerplant uitgeplant. Deze heeft in 2022 voor het eerst enkele trossen gedragen.

 FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Nog onvoldoende ervaring mee voor een totaalbeoordeling.