Rasbeschrijving meloenen

PMR 45

Ook bekend als ‘Cantaloup No. 45’.

Dit ras is ontstaan uit een kruising tussen de meeldauwresistente selectie ‘LJ 525’ ofwel ‘California 525’ met het ras ‘Hale’s Best Jumbo’. In de F2-generatie werden meeldauwresistente planten teruggekruist met ‘Hale’s Best Jumbo’. Opvolgende selectie en zelfbestuiving leidde zes generaties verder in 1937 tot de introductie (door I.C. Jagger en G.W. Scott te Californië) van het zaadvaste en meeldauwresistente ras ‘PMR 45’.
Het ras vertoont veel gelijkenissen met ‘Hale’s Best Jumbo’, hetgeen gezien de afstamming natuurlijk niet zo vreemd is.
‘PMR 45’ werd na de introductie voor vele decennia lang een hoofdras voor de meloenenteelt in het westen van de Verenigde Staten. Het ras heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van diverse latere rassen.

De vruchten van ‘PMR 45’ zijn middelgroot (circa 1,0 à 1,5 kg), enigszins gemoot en hebben een grijsgroene harde schil met net. Het stevige vruchtvlees is oranje gekleurd en goed van smaak. Rijpt middelvroeg. Rijpe vruchten laten gemakkelijk los van de plant.

De krachtig groeiende planten hebben een goede productiviteit. De planten zijn tolerant voor zoutere bodems en kunnen goed tegen hoge temperaturen. Deze twee eigenschappen zijn geërfd van de bovengenoemde selectie ‘California 525’, die van origine uit het kustgebied komt van de Gujarat provincie in west-India.

‘PMR 45’ is resistent tegen echte meeldauw fysio 1.

‘PMR 45’ groeide in 2014 voor het eerst in FruitLent.