Rasbeschrijving tomaten

Plum Regal (F1-hybride) - rode pruimtomaat

Dit F1-hybride ras met het kweeknummer ‘NC 05255’ werd ontwikkeld door Dr. Randolph G. Gardner van de North Carolina State University (NCSU) en betreft een kruising van de door de NCSU ontwikkelde inteeltlijnen ‘NC30P’ x ‘NC25P’. Wordt op de markt gebracht door Bejo Seeds. Geïntroduceerd omstreeks 2010.
Download hier een publicatie in HortScience over ‘Plum Regal’ (PDF-bestand van 470 kB)

De vruchten van ‘Plum Regal’ zijn van het type “Roma”: rood van kleur, pruimvormig en hebben een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 100 gram. De vruchten zijn goed bestand tegen scheuren. Het vruchtvlees is fraai rood gekleurd, stevig en bevat weinig zaden. De vruchten hebben een goede smaak, doch het vruchtvlees is wat droger. Hierdoor is dit ras met name bedoeld voor pastasauzen en soepen.

De planten van ‘Plum Regal’ hebben ingekruiste resistenties tegen de navolgende ziekten:
– verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrumVerticillium dahliae);
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, fysio 1+2);
– gemiddelde resistentie tegen tomatenbronsvlekkenvirus (tomato spotted wilt virus, TSWV);
– gemiddelde resistentie tegen Alternaria solani.

Tevens is ‘Plum Regal’ één van de rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans). De resistentie in ‘Plum Regal’ is gebaseerd op één resistentiegen: heterozygoot Ph-3.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.
Op veel plaatsen op internet is foutief gepubliceerd dat het bij ‘Plum Regal’ om een homozygote Ph-3 resistentie zou gaan.

Door de resistentie tegen de aardappelziekte is dit ras mogelijk extra geschikt voor buitenteelt in Nederland, echter: helaas rijpen de vruchten van ‘Plum Regal’ nogal laat in het seizoen. Ook blijkt de resistentie van een lager niveau, omdat deze is gebaseerd op één heterozygoot resistentiegen.

De planten groeien als een struiktomaat met een zware bebladering. De planten zijn derhalve zelftoppend en de dieven hoeven niet te worden weggenomen.