Rasbeschrijving tomaten

Plum Lemon - gele citroenvormige tomaat

De zaden van dit ras werden door Kent Whealy van Seed Savers Exchange (SSE) op de Kalitnikovskiy vogelmarkt in de oostelijke sector van Moskou gekocht van een oudere Russische zaadhandelaar. Daarna is dit ras in de westerse wereld verspreid onder de naam ‘Plum Lemon’ of ‘Wonderlight’. In Rusland is dit ras bekend onder de naam ‘Limmony Liana’.

‘Plum Lemon’ heeft goed groeiende planten die zeer grote brede trossen geeft die vol hangen met middelgrote geel gekleurde citroenvormige tomaten. De planten zijn zeer productief. De vruchten zijn moeilijk met kroontje te plukken, omdat het kroontje nogal vast aan de trossen zit, terwijl de vrucht zelf nogal los aan het kroontje zit.
Het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt 75 à 80 gram (tot 115 gram). De vruchten hebben relatief droog vruchtvlees, waardoor ze met name geschikt zijn voor verwerking (pastasaus, soep).

‘Plum Lemon’ is een ras waarvan de eerste vruchten laat rijpen: in 2008 waren in de hobbykas 85 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

Eén van de favorieten in FruitLent vanwege de enorme productie van fraai gevormde en gekleurde vruchten.

De goed groeiende planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.