Rasbeschrijving perziken

Pix Zee (Amber ®)

‘Pix Zee’ is een dwergperzik, waarvan de groei -net als bij de overige dwergperziken- wordt gekenmerkt door zeer korte internodiën (dus een kleine afstand tussen de bladeren).

‘Pix Zee’ werd ontwikkeld door het veredelingsbedrijf Zaiger’s Genetics in Modesto (Californië). Het ras werd geselecteerd uit een tweede generatie zaailingen van de kruising tussen een dwergnectarine van onbekende herkomst en de perzik ‘Fayette’. Uit deze kruising werd één zaailing geselecteerd. Van deze zaailing werd zaad gewonnen en uit de tweede generatie zaailingen die uit deze zaden groeiden, werd één boompje geselecteerd die opviel door de goede kwaliteit van de vruchten. Deze selectie had aanvankelijk de kwekersaanduiding ‘343 92P’ en werd aan het einde van de jaren ’80 in de Verenigde Staten geïntroduceerd onder de naam ‘Pix Zee’ en kwam medio jaren ’90 naar Europa. Dit ras wordt ook wel onder de Franse merknaam ‘Amber ®’ verhandeld.

Doordat dit ras door doelgerichte kruising en selectie tot stand is gekomen, stijgt de vruchtkwaliteit uit boven die van veel oudere dwergrassen die met name voor de sier zijn bedoeld.

Het boompje bloeit in het voorjaar met fraaie grote tot zeer grote enkele roze bloesems. De bloesems lijken veel op die van ‘Zaidulab’. Aangezien de boompjes zeer uitbundig bloeien en de gezette vruchtjes door de korte internodiën vervolgens erg dicht op elkaar zitten, is in geval van goede vruchtzetting een zeer ruime vruchtdunning strikt noodzakelijk. Indien een goede vruchtdunning heeft plaatsgevonden, kunnen de overgebleven vruchtjes vervolgens uitgroeien tot grote vruchten van gemiddeld maar liefst zo’n 175 tot 200 gram zwaar. De vruchten rijpen in de tweede helft van augustus (ongeveer gelijk met ‘Pink Peachy’ en ‘Zaipevi’). Het vrij stevige geel tot goudgeel gekleurde vruchtvlees heeft een redelijke smaak (zoet-zuur met een zwak perzikaroma) en kan iets aan de steen hechten. Het vruchtvlees is rondom de steen nauwelijks rood verkleurd. De schil is behoorlijk dik maar smaakt niet bitter. De vruchten zijn redelijk goed bewaarbaar. De geschiktheid voor transport is voldoende tot goed.
Met het bovenomschreven formaat doen de vruchten niet onder voor die van commerciële rassen aan normale bomen. ‘Pix Zee’ is er dus een voorbeeld van dat vruchten met een normaal groot formaat toch gewoon aan dwergboompjes kunnen groeien. Naast de forse grootte hebben de vruchten ook nog eens een zeer aantrekkelijk uiterlijk, vanwege de mooie ronde vorm, de aantrekkelijke gele grondkleur met de fraaie rode blos, maar ook vanwege het feit dat de vruchten onderling mooi uniform zijn.
Daarmee is ‘Pix Zee’ zowel qua vruchtgrootte als qua uiterlijk tot op dit moment de meest indrukwekkende dwergperzik binnen de collectie van FruitLent. Ondanks dit indrukwekkende uiterlijk zijn de vruchten helaas slechts redelijk van smaak (derhalve niet uitmuntend).

‘Pix Zee’ heeft een matige tot sterke groeikracht met gespreide groeiwijze. ‘Pix Zee’ is vatbaar voor de krulziekte en moet derhalve hiervoor bespoten worden. Aangezien de boom nooit een grote omvang zal krijgen, is dit echter eenvoudig te realiseren.

Een boompje van ‘Pix Zee’ is sinds de winter van 2010-2011 in FruitLent aanwezig. Deze is vervolgens als containerboom opgekweekt en in januari 2012 in het siertuingedeelte van FruitLent geplant. Het boompje is geënt op ‘perzikzaailing‘. Het boompje droeg in 2013 voor het eerst vruchten.
In verband met een grondige verbouwing van het siertuingedeelte, heeft het boompje gedurende 2015 op een tijdelijke plek gestaan. Op 27 februari 2016 is het boompje echter opnieuw in het siertuingedeelte uitgeplant, in een compositie met alle andere dwergrassen (in een kruislings plantverband van 0,75 bij 0,47 m).