Rasbeschrijving paarserode / roze druiven

Piroschka

Ook bekend als ‘Piroska’ en ‘Chamäleontraube’.

Herkomst: Dit ras is afkomstig uit Hongarije en is ontstaan uit een kruising van ‘Zalagyöngye’ x (‘Towe Promise’ x ‘Rezso’).

Trossen en bessen: Het bijzondere van ‘Piroschka’ is dat de bessen al direct na de bloei rood gekleurd zijn. Daarna verkleuren de bessen naar groen, om uiteindelijk in het rijpe stadium opnieuw roze tot paarsrood van kleur te worden. De bovenstaande bijnaam heeft natuurlijk alles te maken met deze merkwaardige eigenschap.
De bessen zijn middelgroot (circa 2,3 gram) en hangen aan middelgrote langgerekte vrij los gevormde trossen. De stelen in de trossen zijn ook rood gekleurd. De bessen rijpen vroeg (vanaf begin tot medio september) en hebben een zeer goede smaak met een sterk muskaataroma. Dit laatste is bijzonder, omdat deze eigenschap gewoonlijk alleen bij sommige witte rassen voor komt. De bessen smaken heel zoet, doch bij meting blijkt het suikergehalte toch niet hoger te zijn dan 17% Brix (waarschijnlijk doet de smaak zoeter aan vanwege het aanwezige muskaataroma).
Het ras is gevoelig voor misbloei (slechte vruchtzetting onder slechte omstandigheden), waardoor de trossen niet elk jaar goed gezet zijn.

Groei: De groeikracht is middelmatig met rood gekleurde scheuten, kleine bladeren, rood-paars verkleurde groeitoppen en relatief veel dieven, die echter niet fors uitgroeien.

Ziekten: Goede tot gemiddelde resistentie tegen schimmelziekten.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif. Zou mogelijk ook geschikt zijn voor sap en wijn.

De stok in FruitLent is geënt op een onbekende onderstam en is in het voorjaar van 2012 als containerplant uitgeplant. Deze droeg in hetzelfde jaar al een trosje.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij geven deze het predicaat TAMELIJK GOED, vanwege de goede productiviteit en de goede smaak. Wel is de groeikracht duidelijk wat minder dan van de andere rassen. Dit valt natuurlijk pas op als je dit ras met andere rassen in één rij opkweekt (zoals in FruitLent).