Rasbeschrijving perziken

Pink Peachy

‘Pink Peachy’ is een dwergperzik, waarvan de groei -net als bij de overige dwergperziken- wordt gekenmerkt door zeer korte internodiën (dus een kleine afstand tussen de bladeren). Dit ras is voornamelijk voor de sierwaarde bedoeld.

Het ras betreft een onbenaamde import uit Japan, welke in Nederland voor het eerst onder de fantasienaam ‘Pink Peachy’ werd beschreven in de Dendroflora Nr. 24 uit 1987 (samen met met ‘Red Peachy’ en ‘White Peachy’).

‘Pink Peachy’ bloeit in het voorjaar iets vroeger dan ‘Red Peachy’ en ‘White Peachy’ met zeer fraaie grote enkele roze bloesems. Aangezien de boompjes zeer uitbundig bloeien en de gezette vruchtjes door de korte internodiën vervolgens erg dicht op elkaar zitten, is in geval van goede vruchtzetting een zeer ruime vruchtdunning strikt noodzakelijk. Indien een goede vruchtdunning heeft plaatsgevonden, kunnen de overgebleven vruchtjes vervolgens uitgroeien tot middelgrote vruchten van gemiddeld zo’n 80 gram zwaar die omstreeks medio augustus afrijpen. De vruchten hebben geel gekleurd vruchtvlees en zien er met hun rode blos aantrekkelijk uit. Het vruchtvlees is rondom de steen rood verkleurd en de steen laat gemakkelijk los. De eetkwaliteit is redelijk, waarbij ze niet overrijp moeten worden aangezien ze dan melig worden. Alhoewel de serie ‘Pink Peachy’, ‘Red Peachy’ en ‘White Peachy’ met name voor de sier is bedoeld, heeft ‘Pink Peachy’ toch nog een redelijke consumptiekwaliteit (al is deze kwaliteit dus wel iets minder dan van de goede rassen van de gewone perziken).

‘Pink Peachy’ is vatbaar voor de krulziekte en moet derhalve hiervoor bespoten worden. Aangezien de boom nooit een grote omvang zal krijgen, is dit echter eenvoudig te realiseren. De boompjes hebben een opgerichte groeiwijze.

Het boompje is waarschijnlijk geënt op de onderstam ‘St. Julien A‘ en staat sinds het voorjaar van 2007 in het siertuingedeelte van FruitLent en is daar in een sierlijke compositie met ‘Red Peachy’ en ‘White Peachy’ aangeplant. Het boompje droeg al in 2007 voor het eerst vruchten.
In verband met een grondige verbouwing van het siertuingedeelte, heeft het boompje gedurende 2015 op een tijdelijke plek gestaan. Op 27 februari 2016 is het boompje echter opnieuw in het siertuingedeelte uitgeplant, dit keer in een compositie met alle andere dwergrassen (in een kruislings plantverband van 0,75 bij 0,47 m). Waarschijnlijk als gevolg van deze diverse verplantingen is het boompje in de loop van 2016 dood gegaan, waarna deze op 24 maart 2017 is vervangen door een jong exemplaar. Deze ging echter nooit echt lekker aan het groeien, waardoor we deze op 19 maart 2022 uit de collectie hebben verwijderd. Daardoor is dit ras op dit moment niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig.