Rasbeschrijving tomaten

Pilu - rode tomaat

Dit ras is ontwikkeld door Richard Specht van Gärtnerei Piluweri in Müllheim-Hügelheim (Duitsland) en werd omstreeks 2008 op de markt gebracht ten behoeve van biologische teelt in ongestookte kassen en tunnels (of eventueel op beschutte zonnige plaatsen buiten). Het ras is ontstaan uit selectie (inteelt) van de commerciële F1-hybride ‘Pannovy’ van Syngenta Seeds B.V. en is daarmee het zusterras van het elder op deze pagina beschreven ras ‘Tica’.

Het gaat in het geval van ‘Pilu’ om een gewone rode tomaat met ronde vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van zo’n 80 tot 100 gram.

De smaak van de vruchten is goed. De vruchten hebben in het onrijpe stadium een bleekgroene kleur (zonder donkergroene kraag) en kleuren vrij snel door naar het rijpe stadium en zijn in het rijpe stadium zachter dan je van een modern commerciëel ras zou verwachten. In tegenstelling tot wat je bij een commercieel ras zou verwachten, blijken de vruchten ook vrij gevoelig voor het ontstaan van krimpscheurtjes (zie bijgevoegde foto).

‘Pilu’ is een ras waarvan de eerste vruchten tamelijk vroeg rijpen: in 2017 waren in de hobbykas 62 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De breukvlakken in de vruchtstelen breken vrij gemakkelijk, waardoor de vruchten zich gemakkelijk los laten oogsten.

De planten van ‘Pilu’ zijn resistent tegen:
– bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum, fysio 1-5);
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1).

De planten hebben een sterke groeikracht en zijn productief, hebben een open gewasopbouw (lange internodiën) en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die gevormd worden moeten worden weggenomen.

Ondanks dat de vruchten van ‘Pilu’ wat vroeger rijpen, vinden wij -alle eigenschappen afwegende- het zusterras ‘Tica’ de betere van de twee.