Rasbeschrijving witte druiven

Piesnia

Ook bekend als ‘Pesnja’, ‘Pesnya’ of ‘OV-6pk’. Is mogelijk dezelfde als ‘Baklanovskyi’, ‘Baklanovskij’, ‘Vostorg originalnyi’, ‘Vostorg originalnyjj’, ‘Beloe chudo’ of ‘White Miracle’.

Herkomst: Ontstaan op het All-Russia Research Institute of Viticulture and Winemaking in Novoczerkask (Rusland) uit een kruising van ‘Original’ x ‘Wostorg’. Zowel de vader als de moeder betreffen derhalve rassen met een hybride-oorsprong.

Trossen en bessen: De trossen zijn conisch-cilindrisch van vorm, middelgroot tot groot (450-800 g) en soms nog veel groter. De ronde tot ovale bessen zijn groot (6-10 gram), groengeel tot goudgeel van kleur, vlezig, en hebben een zeer goede smaak met een zeer hoog suikergehalte (tot wel 18-24%). Ze kunnen bij volledige rijpheid een licht muskaataroma verkrijgen. Rijpt vroeg. Gerijpte trossen kunnen enige tijd aan de stok blijven hangen.

Groei: Krachtige groei met zeer hoge vruchtbaarheid.

Ziekten: Zeer goed bestand tegen ziekten en lage temperaturen (zelfs -25°C.).

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

We hebben sinds het najaar van 2022 één stok van ‘Piesnia’ in FruitLent in bezit, welke is geënt op onbekende onderstam. Deze is op 2 oktober 2022 op de definitieve plek uitgeplant, ter vervanging van de dode plant van ‘Galachad’. De stok heeft nog geen vruchten gedragen.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Nog onvoldoende ervaring mee om een totaalbeoordeling te kunnen afgeven.