Rasbeschrijving tomaten

Philovita (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Dit F1-hybride ras wordt sinds omstreeks 2005 in Duitsland door de Firma Bruno Nebelung (Kiepenkerl) op de markt gebracht. De zaden zijn overigens behoorlijk prijzig (deze ligt tussen de 50 cent en 1 euro per zaadje). De Firma Bruno Nebelung heeft een samenwerking met het bekende Nederlandse veredelingsbedrijf De Ruiter Seeds (onderdeel van Monsanto) en zij brengen gezamenlijk diverse F1-hybride rassen op de markt. ‘Philovita’ was aanvankelijk bekend onder kwekersnummer ‘DRC 502’.

‘Philovita’ is een cherrytomaat met kleine ronde intensief rood gekleurde vruchtjes (circa 10 tot 12 gram) met een aantrekkelijk uiterlijk en een goede smaak. De vruchtjes zijn niet erg gevoelig voor scheuren; waarschijnlijk komt dit door de zeer stevige schil die zich rondom de vruchtjes bevindt. De smaak van ‘Philovita’ is goed, doch blinkt niet uit ten opzichte van andere cherrytomatenrassen (zoals ‘Gardeners Delight’, ‘Favorita’, ‘Sungold’, ‘Sunsugar’ en ‘Sweet Gold’); dit komt mogelijk door de zeer stevige schil, die de smaaksensatie enigszins negatief beïnvloedt.

‘Philovita’ is een ras waarvan de eerste vruchtjes al zeer vroeg rijpen: in 2012 waren in de hobbykas slechts 55 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

‘Philovita’ heeft ingekruiste resistenties tegen diverse ziekten, te weten:
– tomatenmozaïekvirus;
– bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum, fysio 1-5);
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, fysio 1+2);
Fusarium oxysporum f.sp. Radicis lycopersici;
– gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenariaMeloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).

Bovendien zijn de planten weinig gevoelig voor witkoppen.

Daarnaast is ‘Philovita’ één van de rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. De resistentie in ‘Philovita’ is gebaseerd op één resistentiegen (heterozygoot voor ‘Ph-3‘).
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

In Duitse beproevingen die in 2006 en 2007 plaatsvonden in Stuttgart-Hohenheim, bleek overigens dat ‘Philovita’ van alle daar geteste rassen de hoogste resistentie tegen aardappelziekte had.

De productieve planten gaan tot laat in het seizoen door met het produceren van vruchtjes. De planten zijn groeikrachtig, hebben een overzichtelijke gewasopbouw en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.