Rasbeschrijving tomaten

Philippos (F1-hybride) - rode tomaat

Dit F1-hybride ras is voor de buitenlandse markt ontwikkeld door Nunhems Zaden, waarvan de hoofdvestiging zich bevindt in Nunhem, Limburg. Zaden van dit ras worden in Nederland o.a. via Oranjeband Zaden (onderdeel van Nunhems Zaden) op de particuliere markt verkocht.

Geeft fraaie ronde rode vruchten met een gemiddeld vruchtgewicht van 140 gram (tot 180 gram). De vruchten lenen zich er eventueel voor om als trostomaat te worden geoogst. Het vruchtvlees is stevig en goed van smaak. ‘Philippos’ heeft in het onrijpe stadium bleke vruchten, derhalve zonder donkergroene kraag.

‘Philippos’ is een ras waarvan de eerste vruchten vrij laat rijpen: in 2008 waren in de hobbykas 81 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

‘Philippos’ heeft ingekruiste resistenties tegen de volgende ziektes:
– tomatenmozaïekvirus;
– verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae);
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, fysio 0 en 1);
– gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenariaMeloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).

De goed groeiende planten zijn uitermate productief en hebben een overzichtelijke groeiwijze, doch de bladeren zitten relatief dicht op elkaar. Hierdoor is het aan te bevelen enkele bladeren uit te dunnen. De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.