Rasbeschrijving blauwe druiven

Philipp

Ook bekend als ‘31/1/225’

Herkomst: Ontstaan uit een kruising van ‘Eger’ x ‘Original’ door Rebenzüchtung Weiss-Mayer uit Gols (Burgenland, Oostenrijk). Beide ouders betreffen een resistent ras, waarmee ‘Philipp’ behoort tot de laatste generatie resistente rassen.
Uit dezelfde kruising bij dezelfde veredelaar komen ook de rassen ‘Georg’ en ‘Katharina’, welke eveneens in de collectie van FruitLent zijn opgenomen (of opgenomen zijn geweest).

Trossen en bessen: Spits toelopende donkerblauwe bessen aan compacte trossen zonder schouders. Door de bijzondere vorm van de bessen, in combinatie met de compacte trossen zonder schouders, lijken de trossen op een egel. De bessen zitten relatief vast aan de steeltjes. Rijpt pas vanaf half oktober. Voor de Nederlandse buitenteelt is dit eigenlijk te laat in het seizoen, waardoor de bessen op suboptimale standplaatsen moeilijk afrijpen en daardoor te zuur blijven. Het suikergehalte dat wij in FruitLent hebben kunnen behalen bedraagt slechts zo’n 13 à 15% Brix. Uit buitenlandse gegevens blijkt dat de bessen bij overrijpheid gemakkelijk scheuren. Ook loopt de kwaliteit bij overrijpheid snel terug. Op het juiste tijdstip oogsten is dan derhalve belangrijk. Zoals u zult hebben begrepen doet overrijpheid zich in Nederland echter niet zo snel voor.

Groei: Zeer krachtige groei, met gemiddelde diefvorming.

Ziekten: Goede resistentie tegen valse meeldauw en echte meeldauw. In de trossen (op de stelen) kan aantasting door echte meeldauw voorkomen.

Gebruik: Door de sterke groeikracht is ‘Philipp’ zeer geschikt voor de begroening van grotere oppervlakten, zoals een muur of een pergola. Het ras heeft door de krachtige groei in combinatie met de speciale vorm van de trossen een grote sierwaarde. De geoogste trossen zijn door hun bijzondere vorm ook zeer geschikt voor decoratie.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘SO4’ en in het voorjaar van 2007 geplant. Deze droeg in 2008 voor het eerst vruchten. De stok is in het voorjaar van 2011 verwijderd om plaats te maken voor het uittesten van een ander ras.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij geven ‘Philipp’ als totaalbeoordeling MATIG. De redenen hiervoor zijn dat het ras voor buitenteelt eigenlijk te laat rijpt en mede daardoor een te lage eetkwaliteit heeft. Wij bevelen dit ras vanwege de sterke groeikracht en het bijzondere uiterlijk alleen aan als sierdruif tegen een optimaal gepositioneerde zuidgevel. Het aparte uiterlijk zal ‘Philipp’ dan tot een absolute blikvanger in uw tuin maken !