Rasbeschrijving tomaten

Phantasia (F1-hybride) - rode tomaat

Dit F1-hybride ras wordt sinds omstreeks 2005 in Duitsland door de Firma Bruno Nebelung (Kiepenkerl) op de markt gebracht. De prijs van de zaden is overigens behoorlijk hoog (deze ligt rond de 1 euro per zaadje). De Firma Bruno Nebelung heeft een samenwerking met het bekende Nederlandse veredelingsbedrijf De Ruiter Seeds (onderdeel van Monsanto) en zij brengen gezamenlijk diverse F1-hybride rassen op de markt. ‘Phantasia’ was aanvankelijk bekend onder kwekersnummer ‘DRW 7414’.

‘Phantasia’ is een gewone tomaat met stevige rode vruchten die een gemiddeld vruchtgewicht hebben van ongeveer 90 tot 110 gram. De vruchten van ‘Phantasia’ hebben in het onrijpe stadium bleke vruchten, derhalve zonder donkergroene kraag. De eerste vruchten rijpen middelvroeg. Indien de rijpe vruchten aan de plant blijven hangen, kunnen de trossen eventueel in zijn geheel als trostomaten worden geoogst.

‘Phantasia’ heeft een zeer uitgebreide pakket aan ingekruiste resistenties tegen ziekten, te weten:
– tomatenmozaïekvirus;
– bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum fysio 1-5);
– meeldauw (Oidium lycopersici);
– verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae);
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, fysio 1+2);
Fusarium oxysporum f.sp. radicis lycopersici;
– gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenariaMeloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).

Bovendien zijn de planten weinig gevoelig voor witkoppen.

Tot slot is ‘Phantasia’ één van de rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. De resistentie in ‘Phantasia’ is gebaseerd op één resistentiegen (heterozygoot voor ‘Ph-3‘).
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

In Duitse beproevingen die in 2006 en 2007 plaatsvonden in Stuttgart-Hohenheim, bleek dat ‘Phantasia’ inderdaad een goede resistentie had tegen de aardappelziekte, doch dat de resistentie van het andere aardappelziekteresiste ras ‘Philovita’ (ook van de Firma Bruno Nebelung) nog net iets hoger was.

De planten zijn zeer productief en gaan tot laat in het seizoen door met het produceren van vruchten. De planten zijn groeikrachtig en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.