Rasbeschrijving tomaten

Pera d'Abruzzo - rode vleestomaat

Dit Italiaanse streekras lijkt enigszins op tomaten van ‘Coeur de Boeuf’, type Albenga (Liguria).
Lees hier verder over de verschillende types ‘Coeur de Boeuf’ tomaten.

De plant geeft vrij grote rood gekleurde vruchten (gemiddeld 150-250 gram). Het vruchtvlees is vlezig en bevat weinig zaden. Bij volledige rijpheid is het vruchtvlees zacht van structuur. Zeer geschikt voor salades, voor pastasauzen, soepen en natuurlijk voor caprese (zie één van de onderstaande foto’s).

In juli 2012 werd dit ras in Monsampolo (regio Ascoli Piceno) uitgeroepen tot de best smakende tomaat in een vergelijkende proef met meer dan 25 verschillende Italiaanse tomatenrassen, georganiseerd door Consiglio per la Ricerca e la sperimentazione in Agricoltura (CRA). Naar aanleiding van deze resultaten willen ze dit ras in die regio meer gaan promoten als streekproduct. Zie hiervoor o.a. dit YouTube-filmpje.

Volgens de Italiaanse beschrijvingen (en ook volgens het bovenstaande YouTube-filmpje) zouden de vruchten van ‘Pera d’Abruzzo’ licht geribd moeten zijn en aan de steelkant smaller beginnen en vervolgens naar onderen toe breed uitlopen. Bij de plant die wij in 2013 in FruitLent hebben getest, zijn de vruchten echter wat meer cilindrisch van vorm en derhalve wat minder peervormig.
Wij vinden bovendien dat ‘Pera d’Abruzzo’ veel lijkt op het andere Italiaanse streekras ‘Canestrino di Lucca’. Bij de laatstgenoemde zijn de vruchten echter wel iets meer peervormig; de verschillen zijn echter niet erg groot.

De vraag zou kunnen opdoemen of wij wel de echte ‘Pera d’Abruzzo’ hebben getest. Naar onze mening is dat inderdaad het geval, onze zaden waren namelijk van betrouwbare herkomst (rechtstreeks van een Italiaanse streekrassenverzamelaar). Verschillen zijn verklaarbaar doordat rassen onder verschillende omstandigheden iets anders kunnen reageren. Overigens vinden wij het ras zeker de moeite waard; wij genieten van de caprese die we met de vruchten van ‘Pera d’Abruzzo’ hebben gemaakt (zie één van de bijgevoegde foto’s).

De eerste vruchten van ‘Pera d’Abruzzo’ rijpen middentijds: in 2013 waren in de hobbykas 75 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten zijn zeer productief en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.