Rasbeschrijving meloenen

Pelquint (F1-hybride) *

Dit is een experimentele F1-hybride, welke in FruitLent werd ontwikkeld. Alle FruitLent-meloenenrassen hebben een goede geschiktheid voor Nederlandse kasteelt en zijn verhoudingsgewijs gemakkelijk in de teelt. Zaden van ‘Pelquint’ waren alleen via FruitLent te verkrijgen, maar worden op dit moment niet meer geproduceerd.

‘Pelquint’ geeft middelgrote tot tamelijk grote vruchten (circa 1,6 kg) met een hoogronde vorm en een tamelijk sterke netvorming op de schil. In het rijpe stadium ondergaat de basiskleur van de schil een kleuromslag, waarbij de groene kleur overgaat in een groengele kleur. Deze kleuromslag verloopt echter vrij snel en is relatief onopvallend, terwijl de vruchten door hun wat grotere gewicht op dat moment vrij gemakkelijk van de plant kunnen vallen. Tijdens de rijpingsperiode is enige oplettendheid derhalve vereist, teneinde de vruchten tijdig te oogsten voordat ze van de plant vallen.

De vruchten rijpen tamelijk vroeg. Het oranje gekleurde vruchtvlees is sappig en heeft een vrij zoete smaak.

De planten hebben een tamelijk sterke groeikracht met relatief gemakkelijke vruchtzetting. ‘Pelquint’ is resistent tegen echte meeldauw fysio 1.

‘Pelquint’ groeide in 2013 voor het eerst in FruitLent.