Rasbeschrijving meloenen

Pelora (F1-hybride) *

Dit is een F1-hybride ras welke in FruitLent werd ontwikkeld. Alle FruitLent-meloenenrassen hebben een goede geschiktheid voor Nederlandse kasteelt en zijn verhoudingsgewijs gemakkelijk in de teelt.
Zaden waren tot en met het jaar 2011 alleen via FruitLent verkrijgbaar. Sinds het najaar van 2012 wordt deze ook verkocht via Vreeken’s Zaden te Dordrecht.

‘Pelora’ rijpt middentijds en geeft tamelijk grote ovale vruchten (circa 1,4 kg) met in het onrijpe stadium een lichtgroene schil met onscherp begrensde donkergroene vlekken. Bij rijping verkleurt de schil naar geelgroen met oranjegele vlekken. De schil heeft ook bij volledige rijpheid geen netvorming. Rijpe vruchten geuren sterk. Het vruchtvlees is zacht van structuur en smaakt zeer zoet met een sterk aroma. Alhoewel de kwaliteit van het vruchtvlees uitmuntend is, loopt de kwaliteit bij overrijpheid terug. Niet te lang bewaren en snel opeten is derhalve het advies !

De planten hebben een sterke tot zeer sterke groeikracht en de vruchtzetting verloopt redelijk gemakkelijk. ‘Pelora’ is resistent tegen echte meeldauw fysio 1.

‘Pelora’ groeide in 2007 voor het eerst in FruitLent, doch er bestond ook in de jaren daarvoor al ruime ervaring met dit zelf ontwikkelde F1-hybride ras. Het ras kent inmiddels een kleine schare liefhebbers die telkens opnieuw naar ‘Pelora’ vragen vanwege de uitmuntende eetkwaliteit.