Rasbeschrijving tomaten

Pel 2012.01 (F1-hybride) - rode cocktailtomaat *

Deze F1-hybride betreft een kruising tussen ‘Black Cherry’ en ‘OSU Blue’. Deze kruising is in 2012 in FruitLent gemaakt en in het groeiseizoen 2013 werd deze voor het eerst getest in de hobbykas van FruitLent.

De hybride van de bovenstaande twee rassen blijkt fraaie stevige ronde vruchten te geven met het formaat van een cocktailtomaat (gemiddeld vruchtgewicht circa 40 gram). Van de paarse kleur van kruisingsouder ‘OSU Blue’ is in deze hybride niet erg veel terug te zien. Uitsluitend de vruchten die overdadig aan de zon worden blootgesteld verkrijgen een zeer geringe paarse verkleuring, echter niet zodanig veel dat deze ingedeeld zou moeten worden bij de “blauwe” tomaten.

De smaak van de rijpe vruchten is goed; de vlakke smaak van de kruisingsouder ‘OSU Blue’ is duidelijk aangevuld met de intense diepere smaak van de kruisingsouder ‘Black Cherry’.

De rijpe vruchten zitten tamelijk stevig aan de tros; hierdoor is het ook goed mogelijk om alle vruchten aan de tros te laten rijpen en deze vervolgens als trostomaat te oogsten. Net als de kruisingsouder ‘Black Cherry’ hebben de vruchten een verhoudingsgewijs vrij groot kroontje.

De eerste vruchten van ‘Pel 2012.01’ rijpen middelvroeg: in 2013 waren in de hobbykas 73 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten zijn productief en hebben een middelsterke groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten groeien beheerst en hebben geen last van overmatige diefvorming.