Rasbeschrijving tomaten

Painted Lady - gestreepte tomaat met bonte bladeren

Dit ras werd door Brad Gates van Wild Boar Farms in Napa (Californië, USA) gekweekt uit een collectie van ongeveer 200 planten, waarvan de zaden aan hem waren toegezonden door Dean Slater (PKS Heirloom Tomatoes, Michigan, USA). Geïntroduceerd omstreeks 2018.

Het ras combineert verschillende zeldzame kenmerken in één plant, namelijk:
– bontbladigheid (eigenschap “variegata”), en:
– aardappelvormig blad, en:
– gestreepte vruchten !

Het kenmerk “bontbladigheid” is het resultaat van één enkele mutatie die slechts bij een zeer beperkt aantal tomatenrassen voor komt. Door deze eigenschap vertoont het gebladerte een bont patroon (met groene, lichtgroene en geelwitte delen door elkaar), waarbij de bladeren in het geval van ‘Painted Lady’ bovendien dus ook nog lijken op die van aardappelen.

De vruchten hebben een lichte hartvorm en wegen meestal tussen de 85 en 120 gram. De schil is in het onrijpe stadium lichtgroen met donkergroene strepen en kleurt in het rijpe stadium rood, waarbij de strepen geel worden.

De eerste vruchten rijpen middentijds. Het vruchtvlees is zeer vlezig en heeft een uitgebalanceerde smaak. De vruchten kunnen enigszins gevoelig zijn voor barsten onder natte omstandigheden, maar zijn wel goed houdbaar na de oogst.

De productieve planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.

Het ras ‘Painted Lady’ heeft nog niet in FruitLent gegroeid en zal in een nader te bepalen seizoen (waarschijnlijk 2022) worden getest. Nadat ‘Painted Lady’ is getest, zal de bovenstaande beschrijving -zo nodig- worden aangepast en zullen ook eigen foto’s worden geplaatst.