Rasbeschrijving pruimenpawpaw

Overleese

Wordt ook wel (foutief) gespeld als ‘Overlese’ of ‘Overlees’.

Dit ras werd in 1950 in Rushville, Indiana (Verenigde Staten) in het wild geselecteerd door de heer W.B. Ward.

De tamelijk grote vruchten hebben geel vruchtvlees met minder doch grotere zaden. Zeer goede smaak. ‘Overleese’ rijpt mogelijk ongeveer een week eerder dan de andere hier genoemde rassen. Niet zelfbestuivend.

Onze boom is in het voorjaar van 2008 in FruitLent geplant als kluitplant. Vanaf het voorjaar van 2011 bloeit onze boom jaarlijks rijkelijk. Echter: ondanks handmatige kruisbestuiving zijn we er nog steeds niet in geslaagd om veel vruchten van de boom te oogsten, want bijna alle vruchtjes die aanvankelijk lijken te zijn gezet vallen even na de vruchtzetting weer af. We hebben in het najaar van 2011 slechts één vrucht geoogst; deze rijpte relatief vroeg (al in september) en had een gewicht van ongeveer 200 gram.
Vervolgens zijn er vanaf 2013 elk jaar enkele (zeer spaarzame) vruchten gezet, die konden worden geoogst. Net als bij ‘Davis’ valt het tot op dit moment dus niet mee om vruchten aan de boom te krijgen.

De bovenstaande foto’s zijn gemaakt tijdens het bezoek aan de pawpaw-boomgaard van Domenico Montanari in Faenza (Emilia-Romagna, Italië). Zie onder Agenda & Nieuws.