Rasbeschrijving tomaten

OSU Blue - blauwe (paarse) tomaat

Ook bekend als ‘P20’ of ‘P20 Blue’.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van ‘OSU Blue‘.
Doordat ‘OSU Blue’ in een vroegtijdig stadium als nog niet geheel stabiele selectie is gaan circuleren onder tomatenhobbyisten, is het goed mogelijk dat er inmiddels verschillen aanwezig zijn tussen ‘OSU Blue’ selecties van verschillende herkomst.

‘OSU Blue’ geeft middelgrote tot grote twee- tot meerhokkige ronde vruchten (50 – 125 gram) die in trossen van 8 tot 12 stuks aan de plant hangen. De vruchten zijn in het onrijpe stadium eerst wat groen met donkerpaars, doch al snel worden de vruchten bijna volledig donkerpaarsblauw, bijna zwart. Door de bijzondere kleur, is ‘OSU Blue’ en echte blikvanger !

Deze bijzondere kleur wordt veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcentreerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht. Ook onder het kroontje van de vrucht verkleurt deze om dezelfde reden niet paars. Bijzonder effect hiervan is dat zodra het kroontje wordt verwijderd, de vruchten onder dit kroontje een stervormige rode afdruk afdruk hebben.
Indien de niet-paarse zijde van geoogste vruchten aan zonlicht wordt blootgesteld, dan verkleurt deze in circa één week alsnog paars.

Door de paarse verkleuring, die dus al in het onrijpe stadium aanwezig is, is het moeilijker waarneembaar wanneer de vruchten rijp zijn. Dit is het beste te zien aan de onderzijde, die dus minder paars is verkleurd, of door te voelen of de vruchten al zachter worden. In het rijpe stadium is het stevige vruchtvlees donker rozerood van kleur. Heel bijzonder is een doorgesneden vrucht: van buiten paars en van binnen donker rozerood !

Het vruchtvlees smaakt weliswaar duidelijk naar tomaat, doch verder laat de smaak zich omschrijven als wat vlak, zonder al te veel diepgang. Daardoor moet dit ras het met name hebben van de bijzondere kleur en uiteraard van de gezondheidsbevorderende effecten, want met dat doel voor ogen is ‘OSU Blue’ immers ontwikkeld.

De planten van ‘OSU Blue’ hebben een open gewasopbouw, een matige groeikracht en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten krijgen onder koude omstandigheden ook een paarse verkleuring in de bladeren. Ook neemt de paarse verkleuring van de vruchten onder dat soort omstandigheden toe.

De bijgevoegde foto’s zijn in FruitLent gemaakt, met uitzondering van de foto met de doorgesneden vrucht; deze is afkomstig van de bekende tomatenverzamelaar Diana Stek-van der Wagt (van Diana’s Mooie Moestuin).