Rasbeschrijving blauwe druiven

Osella

Ook bekend als ‘FR 498-90 r’

Herkomst: Ontstaan uit een kruising van ‘Solaris’ x ‘Muscat Bleu’ op het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg (Baden-Württemberg). ‘Osella’ is dus ontstaan uit een kruising, waarbij zowel de vader als de moeder een resistent ras betroffen.
Uit dezelfde kruising werden door het genoemde onderzoeksinstituut ook de navolgende rassen geïntroduceerd: ‘Clara’, ‘Galanth’, ‘Garant’ en ‘Rosina’. Enkele van deze rassen zijn ook in FruitLent aanwezig of aanwezig geweest.

Trossen en bessen: De eerste ervaringen in FruitLent duiden op tamelijk kleine tot middelgrote ronde blauwe bessen (circa 1,9 gram) aan middelgrote vrij los gevormde trossen. De bessen zitten vrij vast aan de tros. Stevig vruchtvlees met een zeer zoete kruidige smaak (tot circa 21% Brix), waarbij de pitten tijdens het eten echter nadrukkelijk opvallen. Het sap is van nature heel lichtrood gekleurd. Rijpt zeer vroeg: reeds vanaf begin september.

Groei: Sterke groei met groeiwijze rechtop. Loopt vroeg uit. In de herfst kleuren de bladeren geel en dus niet rood, zoals bij veel andere blauwe rassen. Draagt elk jaar rijkelijk.

Ziekten: Zeer goede resistentie tegen valse meeldauw en goede resistentie tegen echte meeldauw.

Gebruik: Dit ras wordt door het Staatliches Weinbauinstitut Freiburg aanbevolen als tafeldruif, doch wij plaatsen in vergelijking tot andere rassen de nodige vraagtekens bij de geschiktheid hiervoor.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘5BB’ en in de nazomer van 2007 als containerplant uitgeplant. Deze droeg in 2009 voor het eerst enkele vruchten, en droeg vanaf 2010 jaarlijks rijkelijk. Op 21 december 2013 is de stok van ‘Osella’ uit onze collectie verwijderd, om plaats te maken voor een andere stok. Vanaf dat moment is ‘Osella’ dus niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij geven ‘Osella’ de totaalbeoordeling MATIG. De bessen en de trossen blijven naar onze mening te klein. Bovendien zitten de bessen vast aan de tros en vallen de pitten tijdens het eten nogal op. Wij vinden dat onze stok van ‘Osella’ globaal dezelfde eigenschappen heeft als ‘Rosina’. Op zich niet vreemd, want ‘Osella’ en ‘Rosina’ komen uit dezelfde kruising en van hetzelfde onderzoeksinstituut.

We vragen ons echter ook wel af of we wel een ‘Osella’ stok hebben ontvangen en of het misschien toch geen ‘Rosina’ is. Op grond van de buitenlandse beschrijvingen hadden we immers een beter ras verwacht (maar dat komt ook wel vaker voor…..).