Rasbeschrijving tomaten

Oranje van Goeijenbier - oranje cherrytomaat

De voorloper van dit ras is omstreeks 1989 door de Westlandse tuinder Goeijenbier op de markt gebracht. Het ging toen om een enigszins variabele selectie, waarvan de oranje gekleurde vruchtjes op dat moment nog als een unicum golden. Uit de zaden van enkele van deze vruchtjes is in de opvolgende jaren de hier bedoelde selectie door de mensen van FruitLent uitgeselecteerd. Er is daarbij geselecteerd op sterk vertakkende vruchttrossen met kleinere vruchtjes. Deze selectie heeft van ons de naam ‘Oranje van Goeijenbier’ gekregen; deze naam verwijst derhalve naar de tuinder waar de voorloper van deze selectie groeide. Sinds enkele jaren is de door ons uitgeselecteerde selectie onder de naam ‘Oranje van Goeijenbier’ bekend geworden bij diverse tomatenhobbyisten in binnen- en buitenland.

Deze cherrytomaat geeft grote sterk vertakte vruchttrossen met zeer fraaie middelgrote ronde tot licht ovale cherrytomaatjes (ongeveer 14 gram per stuk). Heeft in het onrijpe stadium bleke vruchten, derhalve zonder donkergroene kraag. In het rijpe stadium worden ze feloranje van kleur. Goed van smaak.

De planten groeien niet erg sterk en blijven daardoor relatief kort. Ze groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen.