Rasbeschrijving meloenen

Oranje Ananas

Dit oude ras wordt door verschillende zaadfirma’s op de markt gebracht. In Engeland wordt dit ras door een zaadfirma ook verkocht onder de naam ‘No Name’, doch er zullen (zoals bij meer oude rassen het geval is) ongetwijfeld nog wel meer locale namen circuleren.

‘Oranje Ananas’ is een laat rijpend ras met grote vruchten (1,5 à 2,5 kg) die in het onrijpe stadium een lichtgroene kleur hebben met scherp begrensde donkergroene vlekken. Deze vlekken kleuren bij rijping door naar oranjerood. De vruchten zijn hoogrond en duidelijk gemoot. De vruchten vormen geen net op de schil. In het rijpe stadium geuren de vruchten zeer sterk. Het vruchtvlees is oranje van kleur, sappig en zeer goed van smaak. Van belang is echter dat de vruchten niet overrijp worden geconsumeerd; het vruchtvlees verliest dan zijn stevigheid en loopt in kwaliteit terug, ook omdat het sterke aroma dan te overheersend kan zijn. De vruchten hebben de neiging om in het rijpe stadium aan de onderzijde open te splijten.

De planten groeien in het jonge stadium wat minder sterk, doch zodra de plant groter wordt is de groei krachtig. Het ras bloeit later dan de meeste andere rassen; mede hierdoor rijpen de vruchten ook later. De vruchtzetting verloopt niet zo gemakkelijk. Dit komt ook omdat de planten relatief weinig vrouwelijke bloemen vormen. Al met al is ‘Oranje Ananas’ een moeilijk ras om te telen.

Vroeger werd ‘Oranje Ananas’ wel incidenteel geteeld in de Nederlandse professionele tuinbouw en kwamen er derhalve wel wat vruchten van dit ras op de markt. Aangezien de commerciële teelt van meloenen in Nederland nagenoeg verdwenen is en dit ras in de buitenlandse commerciële teelten geen betekenis heeft, zult u derhalve geen ‘Oranje Ananas’ meer aantreffen bij de gespecialiseerde groenten- en fruitzaak. Indien u dit oude ras derhalve nog wilt proeven, zult u het zelf moeten telen. Aangezien de teelt van dit oude ras moeizaam is, zijn de geoogste vruchten dan dus extra exclusief !

‘Oranje Ananas’ groeide in 2006 voor het eerst in FruitLent, doch er bestond ook in de jaren daarvoor al ruime ervaring met dit ras.