Extra informatiebox FruitLent

Onderstam BSB 1

‘BSB 1’ is afkomstig uit de Tsjechische Republiek en is een nieuw generatief vermeerderd onderstamras, welke behoort tot de soort Prunus persica. In feite gaat het bij ‘BSB 1’ om een bloedperzik, dus om een perzik met rood gekleurd vruchtvlees, doch omdat het ras als onderstam wordt gebruikt merkt u daar natuurlijk niets van.

De onderstam ‘BSB 1’ is bedoeld om perziken (inclusief nectarines) op te enten en is bijzonder goed bestand tegen hoge kalkgehaltes in de bodem, waardoor de bomen weinig gevoelig zijn voor chlorose.

Ten opzichte van gewone perzikzaailingonderstammen geeft ‘BSB 1’ zo’n 25% zwakkere groeikracht. Dat wil echter niet zeggen dat dit een zwak groeiende onderstam is. Integendeel: de onderstam geeft aan de boom een tamelijk sterke groeikracht, namelijk gemiddeld een fractie sterker dan de bekende onderstam ‘St. Julien A‘ en gemiddeld een fractie zwakker dan de in het buitenland bekende perzikonderstam ‘Rubira‘.

De bomen op onderstam ‘BSB 1’ hebben gewoonlijk een donkergroene bladkleur en de groei van de scheuten wordt al vroeg in de herfst afgesloten. Deze eigenschappen dragen bij aan een goede gezondheid van de boom, met tegelijkertijd een goede vruchtkwaliteit.