Rasbeschrijving abrikozenaardbeien

Okra

De vruchtgroente met de naam “okra” of “oker” wordt gerekend tot de botanische soort Abelmoschus esculentus (synoniem: Hibiscus esculentus). De soort behoort net als de bekende sierplanten HibiscusAbutilon en stokroos tot de Malvaceae (kaasjeskruidfamilie).

De botanische geslachtsnaam Abelmoschus is afgeleid van het Arabische “abu-l-mosk” wat ‘vader van muskus’ betekent, vanwege de naar muskus ruikende zaden. In Engelstalige landen wordt okra ook wel aangeduid als “ladies finger”.

Okra komt van oorsprong waarschijnlijk uit Ethiopië en werd rond de 12e eeuw voor Christus reeds gecultiveerd door de oude Egyptenaren. Daarna is de soort via Noord-Afrika en met Midden-Oosten verder verspreid. Tegenwoordig wordt okra in bijna alle tropische en subtropische gebieden verbouwd. Anders dan veel andere tropische vruchtgroenten, wordt de okra niet op commerciële basis in de Nederlandse of Belgische glastuinbouw geteeld.

De plant heeft een onvertakte groeiwijze met één hoofdstengel met vingervormige bladeren. In de bladoksels ontstaan de fraaie grote lichtgele Hibiscus-achtige bloemen die een fraai bruinrood hart hebben. Onder gunstige omstandigheden kunnen de planten tot 2 meter hoog worden. De plant vraagt echter veel warmte en onder koude omstandigheden zullen ze niet goed groeien. Daarom is de teelt onder glas noodzakelijk.

De vruchten zien er peulachtig ui en moeten 4 tot 5 dagen na de bloei onrijp worden geplukt. Ze hebben dan een lengte van 5 tot 15 cm. De vruchten zijn vijfkantig met diepe groeven. Verse okra’s worden in papier bewaard, de houdbaarheid is slechts enkele dagen.

De smaak lijkt wat op die van sperziebonen, maar wordt ook wel omschreven als het midden tussen asperge en aubergine. Er bestaan variëtieten met groene of rode vruchten. Rode vruchten zullen tijdens het koken ook groen worden. De vrucht bevat eetbare, platte zaden.

Okra’s worden gebruikt in combinatie met andere vruchtgroenten zoals paprika, courgette, aubergine en tomaat, bijvoorbeeld in couscousgerechten, in stoofpotten (Gombo) of soepen met zoutvlees of gedroogde vis, met rundvlees, lamsvlees, in tomatensaus en rauw in salades. Op de Nederlandse Antillen wordt er jambo (een soep) van gemaakt, vaak gevuld met vis en allerlei andere groentes. In de Verenigde Staten wordt okra vaak gepaneerd en dan gefrituurd gegeten.

De zaden kunnen worden geroosterd, gemalen en gebruikt als koffiesubstituut.

In FruitLent is ervaring opgedaan met de navolgende rassen:

Millionaire‘: een F1-hybride ras dat afstamt met het bekende oude ras ‘Clemson Spineless’. Geeft middelsterk groeiende planten die vroeg beginnen te dragen en een grote opbrengst geven met donkergroene lange vijfhoekige vruchten die maximaal 10 cm lang worden. Jong en regelmatig oogsten als de vruchten 5 tot 10 cm lang zijn. Grote cremekleurige bloemen. De bloemen zijn ook eetbaar en kunnen worden gevuld of worden gebruikt als garnering.