Rasbeschrijving pompoen

Nutty Delica (F1-hybride)

Dit F1-hybride ras van Takii Seeds uit Japan behoort tot de winterpompoenen (Cucurbita maxima).

Handzame vruchten van het Kabocha-type: platrond, overwegend donkergroen met enkele grijsgroene strepen en vlekken. Vruchtgewicht circa 0,8 tot 2,2 kg. Diameter circa 15 tot 25 cm.

Eén van de betere consumptiepompoenen: dik geel gekleurd droog vruchtvlees van uitstekende kwaliteit: knapperig en zoet als kastanjes. Smaakt nog beter na drie weken bewaring.

De productieve planten groeien ook goed onder koelere omstandigheden. De eerste vruchten zijn middelvroeg oogstbaar.

De vruchten zijn volgens bronnen op het internet bewaarbaar tot 9 maanden na de oogst, doch dit komt echter niet overeen met onze eerste ervaringen in 2015: volgens onze eigen ervaringen in 2015 was de bewaarbaarheid slechts 2 à 3 maanden na de oogst (en is deze in ieder geval veel korter dan die van ‘Fictor’ en ‘Solor’), maar deze beperkte ervaringen kunnen natuurlijk op toeval berusten.

Het door ons samengestelde recept voor een zeer smakelijke pompoensoep, welke u vindt via de homepage onder RECEPTEN, is ook prima voor het ras ‘Nutty Delicia’ te gebruiken. Indien de schil mee wordt gebruikt (hetgeen mogelijk is) zal de soep een iets groen-bruinige tint krijgen.