Rasbeschrijving peper

NuMex Big Jim

Milde peper met heetheid 500 tot 3.000 SCU.

Ook kortweg bekend als ‘Big Jim’.

Ontwikkeld door Dr. Roy Minoru Nakayama (1923-1988), ook wel bekend als “Mr. Chili”, van de New Mexico State University (NMSU). Geïntroduceerd in 1975.

Dit is de grootste chilipeper ter wereld. De pepers van dit ras worden normaliter 20 tot 25 cm lang, terwijl uitschieters tot 30 à 35 cm ook tot de mogelijkheden behoren. De vruchten hebben een diameter van ongeveer 4½ à 5 cm en hebben een voor een peper vrij dikke vruchtwand (wel dunner dan van een blokpaprika).

‘Big Jim’ is zowel in het groene als het rode stadium te gebruiken en smaakt iets zoeter wanneer ze rood zijn verkleurd. De doorkleuring naar rood vind wat onregelmatig plaats, waardoor de vruchten in het rode stadium wat groenere vlekken kunnen vertonen. Gewoonlijk wordt ‘Big Jim’ echter in het groene stadium gebruikt.

De scherpte van de pepers schijnt per plant te kunnen verschillen, doch is in alle gevallen relatief mild met een heetheid op de bekende Scoville-schaal van 500 à 3.000 Scoville-units. Toen wij de ‘Numex Big Jim’ in 2017 in onze hobbykas uittestten, bleek alleen rondom de zaadlijsten een klein beetje capsaïcine aanwezig te zijn en was na het wegnemen van deze zaadlijsten de heetheid niet tot nauwelijks waarneembaar en leken ze meer op een zoete puntpaprika.

Deze peper is ideaal om te vullen. ‘Big Jim’ is een favoriet in de keuken voor het maken van ‘chiles rellenos’ (gevulde en gefrituurde pepers). Kan ook vers worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Het velletje wordt meestal verwijderd door de peper kort te branden.

De planten zijn tamelijk groeikrachtig en productief.