Rasbeschrijving walnoten

Number 16

Ook bekend als ‘Nr. 16’.

Het ras ‘Number 16’ is in Michigan (Verenigde Staten) ontstaan als een zaailing van het Poolse ras ‘Rita’. Er is kennelijk nooit de moeite genomen om dit ras een mooie naam te geven, waardoor deze in de handel wordt aangeboden als ‘Nr. 16’. Er zijn overigens veel meer walnootrassen die alleen onder nummer in de handel worden gebracht.

De groeikracht van ‘Number 16’ is te omschrijven als matig, waardoor het net als bij ‘Broadview’ lang duurt voordat de boom een erg grote omvang heeft. De knoppen lopen tamelijk vroeg uit en lopen daardoor wat meer kans om te worden beschadigd door nachtvorst. De boom van ‘Number 16’ is weinig vatbaar voor ziekten.

De bomen van ‘Number 16’ bloeien licht protogynisch, dus de eerste vrouwelijke bloemen bloeien iets eerder dan de mannelijke bloemen. De bloeiperiode van beide soorten bloemen overlapt elkaar echter grotendeels, waardoor ‘Number 16’ wordt gezien als een zelfbestuiver. De licht protogynische bloei is overigens een eigenschap die ‘Number 16’ heeft geërfd van de moederboom ‘Rita’. ‘Number 16’ geeft fraaie grote langwerpige noten die goed zijn te kraken, goed gevuld zijn en goed smaken.

De bomen van ‘Number 16’ komen al snel na het planten in productie. Aangezien ‘Number 16’ nooit in de officiële Nederlandse rassenproeven opgenomen is geweest, ontbreken betrouwbare gegevens over de productiecapaciteit ten opzichte van andere rassen. Aangezien ‘Number 16’ een kortlotdrager is, mag er van worden uitgegaan dat de productie ten opzichte van andere rassen hoog is (indien geen beschadiging door nachtvorst is opgetreden). De ervaringen in FruitLent wijzen inderdaad in de richting van een hoge productie. De productie is zelfs zodanig dat de takken door kunnen buigen onder het gewicht van de noten, waardoor het net lijkt alsof ‘Number 16’ een hangende groeiwijze heeft.

In FruitLent is gebleken dat de noten iets eerder van de boom vallen dan die van ‘Broadview’. Bovendien vinden we de noten indrukwekkender; ze zijn namelijk iets groter en fraaier om te zien. Bovendien hebben we de indruk dat ze beter smaken dan ‘Broadview’.

De boom in FruitLent is geplant in het najaar van 2005 en droeg al in het tweede groeijaar (in 2007) de eerste noten. Na diverse jaren heerlijke grote noten van deze boom te hebben geraapt, is de boom tijdens het onweer van 28 juli 2013 geveld. ‘Number 16’ is derhalve helaas niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig. We vinden het ras echter zodanig goed, dat er vroeg of laat zeker weer een nieuwe boom van geplant zal worden.