Rasbeschrijving kaki

Nikitskaya Bordovaya

Ook bekend als ‘Nikita’s Gift’.

Dit ras is ontwikkeld op de Nikita Botanical Gardens van het National Scientific Center in Yalta (schiereiland De Krim, destijds Oekraïne, thans Rusland). Aldaar werd de winterharde doch kleinvruchtige Amerikaanse persimoen (Diospyros virginiana) gekruist met de Aziatische persimoen (Diospyros kaki). Uit deze kruising werd het ras ‘Rossiyanka’ geselecteerd. Het ras ‘Rossiyanka’ werd vervolgens teruggekruist met Diospyros kaki en uit deze kruising werd ‘Nikitskaya Bordovaya’ geselecteerd.
Voorgaande wil dus zeggen dat ‘Nikitskaya Bordovaya’ een interspecifiek ras is, waarbij 25% van het erfelijke materiaal afkomstig is van de Amerikaanse persimoen (Diospyros virginiana) en 75% van de Aziatische persimoen (Diospyros kaki).
Zowel ‘Rossiyanka’ als ‘Nikitskaya Bordovaya’ staan bekend om hun grotere winterhardheid (eigenschap van Diospyros virginiana), terwijl de vruchten toch een redelijk groot formaat behalen (eigenschap van Diospyros kaki).

Het formaat van de vruchten van ‘Nikitskaya Bordovaya’ is wat kleiner zijn dan van de Aziatische persimoen, doch vruchtdunning kan het formaat doen toenemen. De diameter van de vruchten bedraagt zo’n 5½ à 6½ cm en het gemiddeld vruchtgewicht bedraagt zo’n 80 à 90 gram (derhalve ongeveer de helft van het ras ‘Tipo’ dat elders op deze pagina wordt beschreven).
De vruchten van ‘Nikitskaya Bordovaya’ zijn astringent tot het moment dat ze volledig rijp zijn. Op dat moment zijn ze oranjerood van kleur, zacht van structuur en zoet van smaak.

De boom heeft een matige groeikracht en heeft voor de vruchtzetting geen vreemde bestuiving nodig (zet in dat geval parthenocarpe vruchten, dus zonder zaden). De bladeren kleuren in de herfst mooi rood voordat ze af vallen.

Sinds het voorjaar van 2012 is een kleine geënte boom van ‘Nikitskaya Bordovaya’ in FruitLent aanwezig. Deze is geënt op een lotusboom ofwel dadelpruim (Diospyros lotus) en is op 2 september 2012 als een heel kleine containerplant uitgeplant ter vervanging van de doodgevroren boom van ‘Tipo’.
Wij merken op dat de pas geplante boom van ‘Nikitskaya Bordovaya’ de strenge winter van 2012/2013 bij ons moeiteloos heeft doorstaan zonder kunstmatige bescherming, terwijl deze toen nog heel klein was (hooguit 10 à 20 cm bovengronds). Ook de opvolgende winters heeft deze moeiteloos doorstaan.
Het geplante exemplaar was zodanig klein dat eerst enkele jaren nodig was om op de juiste hoogte te komen; we hebben deze daarom in de opvolgende jaren als één stam omhoog laten groeien tot een hoogte van circa 1,75 meter en in 2015 hebben we deze stam op die hoogte getopt en de bovenste scheuten laten uitlopen voor de vorming van een kroon op die hoogte. Deze kroon vormde in het voorjaar van 2018 voor het eerst bloemen en eind 2018 konden de eerste vruchten worden geoogst.