Rasbeschrijving blauwe druiven

Nero

Ook bekend als ‘426/652545/B6.15’ of ‘Bornemissza Gergely 15’ of ‘B.G. 15’

Herkomst: Ontstaan uit een kruising van ‘Villard Blanc’ (‘Seyve Villard 12.375’) x ‘Gardonyi Geza’ (‘Medoc Noir’ x ‘Perle von Csaba’). De kruising is in 1965 in Hongarije gemaakt door Dr. Jozsef Csizmazia.

Trossen en bessen: Tamelijk grote tot grote ovale donkerblauwe bessen (3,7 gram) met een fraaie waslaag aan middelgrote enigszins compacte trossen. Rijpt half september. Wordt erg zoet (tot 21-22% Brix). Dunne schil en stevig vruchtvlees met een zeer goede smaak.
Uit onderzoeken door Dr. Jozsef Csizmazia zou zijn gebleken dat ‘Nero’ een extra hoog gehalte aan resveratrol bevat, zowel in de bessen als in de wijn. Ook zou een dergelijk hoog gehalte aan resveratrol zijn bevestigd door de resultaten van onderzoeken in Duitsland. Resveratrol komt in diverse plantensoorten voor, doch vooral in blauwe druiven en in rode wijn.
Lees hier verder over resveratrol.

Groei: Tamelijk krachtige tot gemiddelde groeikracht met rechtopgaande scheuten. Loopt vroeg uit; daardoor verhoogde kans op nachtvorstschade. Vaak rode bladverkleuring in de herfst.

Ziekten: Goede resistentie tegen valse meeldauw en redelijke resistentie tegen echte meeldauw. Wel enigszins gevoelig voor Botrytis-aantasting. Hierdoor kunnen de rijpe druiven beter niet erg lang aan de stok blijven hangen. Enigszins gevoelig voor lamsteligheid.

Gebruik: Goede tafeldruif, maar ook geschikt om sap of wijn van te maken.

De stok in FruitLent is geënt op onderstam ‘125AA’ en in het voorjaar van 2007 geplant. Deze droeg in 2008 voor het eerst vruchten.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij geven ‘Nero’ als totaalbeoordeling TAMELIJK GOED, mede vanwege de prima smaak. Jammer dat de rijpe trossen niet zo lang kunnen blijven hangen als bij ‘Muscat Bleu’ en ‘Galanth’.