Rasbeschrijving blauwe druiven

Nadezhda Azos

Wordt ook wel geschreven als ‘Nadescha Azos’ of ‘Nadeschda Azos’ (en andere  vergelijkbare variaties in de spelling).

Herkomst: Dit hybride ras is aan het eind van de 70-er jaren (in de Sovjet-periode) ontstaan uit een kruising van ‘Moldova’ x ‘Cardinal’ door N.N. Apalkova van het Anapa Zonal Experimental Station for Viticulture and Winemaking (Anapa, Rusland). Werd in 1991 geïntroduceerd.

Trossen en bessen: Langwerpig-ovale blauwe bessen met een middelgroot tot groot formaat (23 x 29 mm, 4-8 gram, met de grootste bessen tot 10 gram). Grote los gevormde trossen. Rijpt middelvroeg tot middellaat. Het vlezige vruchtvlees is redelijk stevig met een goede harmonieuze smaak (goede balans tussen zoet en zuur). De bessen zijn enigszins gevoelig voor scheuren in tijden van heftige regenval.

Groei: Middelsterke tot sterke groeikracht. Enigszins gevoelig voor misbloei (slechte zetting bij slecht weer tijdens de bloei, met als resultaat kleinere bessen in de tros).

Ziekten: Redelijke resistentie tegen valse meeldauw en echte meeldauw. Goede resistentie teven Botrytis.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op een onbekende onderstam en in het voorjaar van 2021 als containerplant uitgeplant. Deze heeft nog geen vruchten gedragen.

 FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Nog onvoldoende ervaring mee voor een totaalbeoordeling.