Rasbeschrijving tomaten

Muddy Waters - gestreepte blauwe (paarse) tomaat

Dit bijzondere ras is ontwikkeld door de bekende tomaten- en aardappelveredelaar Tom Wagner (Everett, Washington, USA), uit kruisingen met ‘OSU Blue’. Het ras werd in 2012 geïntroduceerd via New World Seeds & Tubers (Washington, USA); dit bedrijf werd in 2011 door Tom Wagner en Rob Wagner geopend voor de verkoop van hun bijzondere tomaten- en aardappelrassen.
Het ras is genoemd naar McKinley Morganfield (4 april 1913 – 30 april 1983), beter bekend als “Muddy Waters”, een bekende Amerikaanse blues muzikant die wel wordt gezien als de vader van de moderne Chicago blues.

Dit ras lijkt qua uiterlijk op een combinatie van de (onder tomatenhobbyisten bekende) ‘Green Zebra’ tomaat met een blauwe tomaat, ofwel: de basiskleur van de vruchten is groen-geel gestreept, waarbij de schil van de vruchten is voorzien van een paarse verkleuring.
Lees hier meer over de ontstaansgeschiedenis van blauwe tomaten.

Zoals bij de overige “blauwe” tomatenrassen, wordt de paarse verkleuring veroorzaakt door de vorming van anthocyanine, welke stof is geconcentreerd in de schil en in het vruchtvlees dat zich vlak onder de schil bevindt. De paarse kleur wordt uitsluitend gevormd op plaatsen waar de vrucht is blootgesteld aan zonlicht. Dit is ook de reden waarom de paarse kleur minder aanwezig is aan de bloemzijde van de vrucht. Aan die zijde is de geel-groen gestreepte basiskleur derhalve nog goed te zien. Al met al levert dit een spectaculaire kleurencombinatie op, die nog niet eerder is vertoond !  De vruchten zijn dan ook zeer fotogeniek, zoals op de bijgevoegde foto’s goed is te zien.

De 4-hokkige vruchten zijn rond tot platrond, 50 tot 70 gram zwaar en hebben een goede houdbaarheid. De smaak van het stevige groen gekleurde vruchtvlees is complex en intens en is daarmee in ieder geval beter dan van de eerste blauwe tomatenrassen die op de markt verschenen.

De eerste vruchten rijpen vrij laat: in 2014 / 2020 waren in de hobbykas ongeveer 73 / 59 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.