Rasbeschrijving tomaten

Mountain Rouge (F1-hybride) - roze vleestomaat

Dit F1-hybride ras met de aanvankelijke kwekersaanduiding ‘NC08224’ is eind 2014 geïntroduceerd door Dr. Randy Gardner en door Dilip R. Panthee van de North Carolina State University (NCSU).
Download de oorspronkelijke release-informatie van ‘Mountain Rouge’ (PDF-bestand van 454 kB)
Download hier een publicatie in HortScience over ‘Mountain Rouge’ (PDF-bestand van 185 kB)

Het betreft een kruising tussen het oude ras ‘Pink Brandywine’ en de NCSU-veredelingslijn ‘NC161L’ , die tegelijk met ‘Mountain Rouge’ (met contract) werd vrijgegeven voor veredelaars. Het doel was het ontwikkelen van een ras dat qua smaak overeen komt met ‘Pink Brandywine, maar dan gecombineerd met ziekteresistenties.

In 2019 won ‘Mountain Rouge’ een award in de “All-American Selections” (AAS). De winnende variëteiten worden daarbij aangewezen door een netwerk van onafhankelijke juryleden die de prestaties van nieuwe rassen in de tuin beoordelen.

Het ras ‘Mountain Rouge’ heeft een redelijke resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. De resistentie van ‘Mountain Rouge’ is gebaseerd op twee resistentiegenen (heterozygoot voor zowel ‘Ph-2’ als ‘Ph-3’).
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Daarnaast heeft ‘Mountain Rouge’ ook nog ingekruiste natuurlijke resistenties tegen:
– verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrumVerticillium dahliae);
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 1);
– grijze bladvlekken, veroorzaakt door Stemphylium solani;
– gemiddelde resistentie tegen wortelknobbelaaltjes (Meloidogyne arenaria, Meloidogyne incognita en Meloidogyne javanica).

‘Mountain Rouge’ is een prachtige roze vleestomaat met een uitstekende smaak met een goede zoet-zuur balans. De vruchten hebben een afgeplatte vorm en worden 300 tot 500 gram zwaar. De vorm van de vruchten kan soms iets onregelmatig zijn. De vruchten vormen geen misvormingen aan het bloemeinde (zoals bij sommige andere vleestomaten het geval kan zijn).

De vruchten hebben in het onrijpe stadium een donkergroene kraag en de eerste vruchten rijpen middelvroeg tot middellaat. Het vlezige vruchtvlees heeft weinig zaden. De vruchten zijn vrij zacht en gevoelig voor scheuren.

De productieve planten hebben een krachtige groei en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven moeten worden weggenomen.

Zaden van ‘Mountain Rouge’ zijn al wel in de collectie van FruitLent aanwezig, maar moeten in een nader te bepalen seizoen (waarschijnlijk 2021) nog worden getest. Daarna zal de bovenstaande beschrijving – zo nodig – worden aangepast en zullen ook eigen foto’s worden geplaatst.