Rasbeschrijving tomaten

Mountain Magic (F1-hybride) - rode tomaat

Dit F1-hybride ras is op 21 juli 2008 geïntroduceerd door Dr. Randy Gardner van de North Carolina State University (NCSU). Deze F1-hybride, met de aanvankelijke kwekersaanduiding ‘NC 05114’, is ontstaan uit een kruising van de door de NCSU ontwikkelde inteeltlijnen ‘NC2 CELBR’ met ‘NC 2 grape’. De eerstgenoemde inteeltlijn is een grootvruchtig ras, terwijl de tweede inteeltlijn een kleine zeer zoete bestomaat betreft. Het resultaat is dat ‘Mountain Magic’ qua vruchten veel lijkt op het ras ‘Campari’ van Enza Zaden, welke in Europa bekend is onder de merknaam Tasty Tom ®.
Download hier de oorspronkelijke release-informatie van ‘Mountain Magic’ (PDF-bestand van 119 kB)
Download hier een publicatie in HortScience over ‘Mountain Magic’ (PDF-bestand van 431 kB)

‘Mountain Magic’ geeft ronde rode vruchten die een formaat verkrijgen van circa 40 tot 60 gram. De vruchten hangen in grote lange trossen aan de plant. De vruchten hebben in het onrijpe stadium bleke vruchten, derhalve zonder donkergroene kraag. De stevige vruchten zijn redelijk bestand tegen scheuren, kunnen lang aan de plant blijven hangen en zijn ook goed houdbaar na de oogst. Doordat ze lang aan de plant kunnen blijven hangen, is het ook mogelijk om complete trossen met rijpe vruchten te oogsten (als trostomaten). Door de goede balans tussen zuur en suiker, hebben de vruchten een goede smaak.

De eerste vruchten van ‘Mountain Magic’ rijpen al vrij vroeg: in 2013 / 2017 waren in de hobbykas 71 / 62 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten van ‘Mountain Magic’ zijn resistent tegen de volgende ziekten:
– verwelkingsziekte (Verticillium albo-atrum, Verticillium dahliae);
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici fysio 0+1+2);
– gemiddelde resistentie tegen Alternaria solani.

Aan de hand van ervaringen in FruitLent, hebben we bovendien de indruk gekregen dat ‘Mountain Magic’ ook resistent is tegen Cladosporium fulvum, aangezien de planten in 2013 en in 2017 in onze hobbykas niet door deze ziekte werden aangetast, terwijl naburige planten deze ziekte wel hadden.

Daarnaast heeft ‘Mountain Magic’ resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. De resistentie in ‘Mountain Magic’ is gebaseerd op twee resistentiegenen (heterozygoot voor zowel ‘Ph-2‘ als ‘Ph-3′). Daarnaast is gebleken dat de kruisingsouder ‘NC2 CELBR’ beschikt over nog aanvullende kwantitatieve resistentiegenen, hetgeen verklaart waarom ‘Mountain Magic’ in proeven vaak de beste resistentie laat zien.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

De planten hebben een fraaie open groeiwijze en groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen.