Rasbeschrijving moerbei

Morus nigra

Alhoewel van de zwarte moerbei in het buitenland wel enkele rasnamen bekend zijn, is het in Nederland niet gebruikelijk dat zwarte moerbeien op rasnaam worden verkocht. Het is daarom van belang dat bij voorkeur een vegetatief vermeerderde boom wordt gekocht van bekende herkomst, zodat op voorhand duidelijk is dat de boom goede eigenschappen zal bezitten.

De vruchten van Morus nigra rijpen in de maanden augustus en september. De vruchten rijpen ongelijk, waardoor aan de boom tegelijkertijd onrijpe en rijpe exemplaren voor komen, terwijl de overrijpe exemplaren afvallen. De vruchten hebben de beste smaak met het meeste aroma als ze geheel rijp zijn geworden, derhalve vlak voordat ze zullen afvallen.

De boom in FruitLent is in het najaar van 2007 geplant en staat in het fruittuingedeelte. Het betreft een vegetatief vermeerderd exemplaar, welke in 2009 de eerste vruchten droeg. Na de winter van 2018-2019 bleek de boom niet meer uit te lopen, waardoor er vanaf dat moment geen zwarte moerbei in de collectie van FruitLent meer aanwezig is.