Rasbeschrijving moerbei

Morus alba 'Macrophylla'

Deze witte moerbei wordt ook wel de “grootbladige witte moerbei” of Morus platanifolia of Morus alba ‘Platanifolia’ genoemd. Morus alba ‘Macrophylla’ is echter de meest geaccepteerde benaming. Deze variëteit is al sinds 1815 in Frankrijk in cultuur.

Zoals de naamgeving al doet vermoeden, gaat het hier om een vorm met zeer grote bladeren. De bladeren zijn donkergroen en glanzend. De bomen groeien snel en kunnen worden gebruikt voor het vormen van een leiboom in dakvorm, dit als vervanger van een dakplataan.

Alhoewel de boom na de bloei soms vruchtjes zet, vallen deze na verloop van tijd nagenoeg allemaal weer af en bereiken daardoor slechts enkele vruchtjes het eetrijpe stadium (in de maand juni). De rijpe vruchtjes zijn paars van kleur.

Doordat veel vruchtjes afvallen voordat ze eetrijp zijn, heeft ‘Macrophylla’ geen waarde als vruchtboom, doch uitsluitend als sierboom.

De boom van ‘Macrophylla’ staat sinds het voorjaar van 2006 in het siertuingedeelte van FruitLent en is daar in een dakvorm geleid. De boom is op ruim 2 meter hoogte geënt op een onderstam van een gewone witte moerbei; deze onderstam vormt een prachtige kaarsrechte en dikke stam.