Rasbeschrijving blauwe druiven

Moritz - pitarm

Herkomst: Dit nieuwe ras is (waarschijnlijk) ontwikkeld in Duitsland en werd in 2010 voor het eerst geïntroduceerd.

Trossen en bessen: Geeft zeer grote rond-ovale blauwe bessen aan fraaie los gevormde trossen. De blauwe bessen zijn voorzien van een fraaie waslaag. De bessen zijn vrijwel pitloos en hebben vruchtvlees met een matige stevigheid en een zoete neutrale smaak (suikergehalte tot 17 à 18 % Brix). Ondanks dat de bessen vrijwel pitloos zijn, is de besgrootte enorm. Het gemiddelde besgewicht bedraagt namelijk circa 7,8 gram, waarbij de grootste bessen rond de 12 gram wegen.
‘Moritz’ rijpt laat; in onze hobbykas vanaf medio september. Rijpe trossen kunnen redelijk lang aan de stok blijven hangen, doch de bessen worden in rijpe toestand toch wel wat gevoelig voor scheuren. Heel lang laten hangen is derhalve niet mogelijk.
Gelet op het rijpingstijdstip in de hobbykas, vermoeden we dat ‘Moritz’ voor buitenteelt in Nederland te laat rijpt. Misschien dat ‘Moritz’ alleen op goede beschutte standplaatsen buiten rijp kan worden.

Groei: Middelsterke groei met groeiwijze rechtop en middelmatige diefvorming. Productiviteit is gemiddeld tot goed.

Ziekten: In beginsel resistent tegen schimmelziekten, doch naar onze mening is het resistentieniveau tegen echte meeldauw wat lager.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is waarschijnlijk geënt op onderstam ‘125AA’ (kloon Fr 26) en is sinds de zomer van 2011 in FruitLent aanwezig en is vervolgens in maart 2012 in de hobbykas geplant. De stok droeg in 2013 voor het eerst verscheidene trossen en draagt vervolgens jaarlijks.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij hebben geen ervaring met ‘Moritz’ in de buitenteelt. Daarom kunnen we voor dat doel geen totaalbeoordeling afgeven. We verwachten dat deze voor buitenteelt te laat is (en dus ongeschikt).
Inmiddels is ons echter gebleken dat ‘Moritz’ bij de teelt in de kas een zeer indrukwekkend uiterlijk krijgt, zowel qua besgrootte als qua kleur en waslaag. Zie de bovenstaande foto’s die allemaal in de hobbykas van FruitLent zijn gemaakt. Voor kasteelt durven we dit ras derhalve wel aan te bevelen, al is de resistentie tegen echte meeldauw niet heel hoog.