Rasbeschrijving kiwi's

Monty

Ook bekend als ‘Montgomery’.

Het ras ‘Monty’ behoort tot de klassieke Nieuwzeelandse rassen en wordt gerekend tot de soort Actinidia deliciosa. ‘Monty’ heeft nooit de grote commerciële doorbraak gekend zoals het inmiddels wereldberoemde ras ‘Hayward’.

Het ras werd voor het eerst in 1958 beschreven door H.M. (Harold) Mouat van de Fruit Research Division (DSIR). Mouat stelde in 1958, met de hulp van de staf van het Department of Agriculture, namen vast voor verschillende commercieel bruikbare selecties die op dat moment in de Nieuwzeelandse plantages in gebruik waren geraakt. Tot dat moment waren in Nieuw-Zeeland verschillende onbenaamde selecties in gebruik, die gemakshalve werden aangeduid met benamingen als “large fruited”, “giant” en “large-long”. Vanaf 1958 draagt deze selectie dus officieel de naam ‘Monty’, een verwijzing naar de heer C. Montgomery in wiens plantage de selectie werd aangetroffen. Achteraf is vastgesteld dat de selectie van origine afkomstig was van Bruno H. Just uit Palmerston North, één van de belangrijke Nieuwzeelandse pioniers die in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw aan de slag ging met de vermeerdering en selectie van deze tot op dat moment onbekende vruchtdragende Chinese klimplant.

De planten van ‘Monty’ groeien krachtig en zijn heel productief. De planten bloeien rijkelijk, de bloemen komen in trosjes van 1 tot 3 stuks en bloeien aan de late kant. De vruchten zijn middelgroot, hebben een enigszins hoekige vorm en hangen aan relatief korte stelen. Vruchtdunning is gewenst om de vruchtgrootte en de kwaliteit op peil te houden. De vruchten zijn onderling redelijk gelijkmatig van vorm en grootte. Ze zijn redelijk goed bewaarbaar. De vruchten beginnen na de oogst in de bewaring al vrij snel te rijpen, ongeveer gelijk met die van ‘Starella’ ®. Het vruchtvlees van volledig uitgerijpte vruchten is donkergroen van kleur en goed van smaak.

Na de extreme winter van 2012 bleek dat onze plant van ‘Monty’, net als de meeste overige kiwiplanten, enige wintervorstschade vertoonde. Ondanks deze wintervorstschade heeft de plant zich na de winter goed hersteld.

De plant werd in het voorjaar van 2006 in FruitLent geplant en droeg reeds in 2007 voor het eerst vruchten. De vruchten van ‘Monty’ blijven van nature iets kleiner dan de kiwi’s in de supermarkt, ook indien vruchtdunning heeft plaatsgevonden.
 Lees hier verder over de productiegegevens van de verschillende kiwiplanten in FruitLent.