Rasbeschrijving Kiwibessen

Mirzan (Scarlet September Kiwi ®)

In Polen ontwikkeld door Mirosław Zaniewski. Geïntroduceerd in 2015 door de Poolse kwekerij Clematis in Pruszków. Dit ras wordt door hen aanbevolen voor zowel hobbymatige als professionele teelt.

In 2015 won dit ras op de Flowers Expo in Moskou een Gold Medal.

De rasnaam ‘Mirzan’ is een samenvoeging van de voor- en achternaam van de veredelaar. Het ras wordt echter gewoonlijk niet met de rasnaam ‘Mirzan’ aangeduid, doch met de merknaam ‘Scarlet September Kiwi’ ® (merkhouder: Szczepan Marczyński van kwekerij Clematis).

‘Mirzan’ geeft ovale vruchtjes (3,5 x 2,5 cm) met rood gekleurde schil (indien blootgesteld aan de zon) en rood gekleurd vruchtvlees. De schil is meer rood, maar het vruchtvlees is iets minder rood dan van ‘Ken’s Red’.

Dit is het vroegst rijpende ras tot nu toe: rijpt al vanaf eind augustus, tot medio september. Nadere informatie volgt nog zodra onze plant in volle productie komt.

De plant is op 10 september 2017 in FruitLent aangeplant op de vrij gekomen plaats van ‘Ambrosia ® Grande’. Onze jonge hond heeft de jonge plant van ‘Mirzan’ een paar keer gekortwiekt, waardoor we een paar keer opnieuw hebben moeten beginnen met de opkweek. Daardoor droeg de plant pas in 2020 een paar eerste vruchtjes.