Rasbeschrijving Kiwibessen

Mirzan (Scarlet September Kiwi ®)

In Polen ontwikkeld door Mirosław Zaniewski. Geïntroduceerd in 2015 door de Poolse kwekerij Clematis in Pruszków. Dit ras wordt door hen aanbevolen voor zowel hobbymatige als professionele teelt.

In 2015 won dit ras op de Flowers Expo in Moskou een Gold Medal.

De rasnaam ‘Mirzan’ is een samenvoeging van de voor- en achternaam van de veredelaar. Het ras wordt echter gewoonlijk niet met de rasnaam ‘Mirzan’ aangeduid, doch met de merknaam ‘Scarlet September Kiwi’ ® (merkhouder: Szczepan Marczyński van kwekerij Clematis).

‘Mirzan’ geeft zeer fraaie ovale vruchtjes (2,5 à 3,0 cm x 2,0 à 2,5 cm) met rood gekleurde schil (indien blootgesteld aan de zon), middelgroot van formaat met een gemiddeld vruchtgewicht van ongeveer 7 gram. Het vruchtvlees heeft een fraaie helderrode kleur met een zoete smaak.

Zoals bij meer rassen met rood gekleurd vruchtvlees het geval kan zijn, is het mogelijk dat de mate van roodkleuring kan variëren met de omstandigheden / jaren.

Dit is het vroegst rijpende ras tot nu toe: rijpt al vanaf begin september tot medio september.

De plant is op 10 september 2017 in FruitLent aangeplant op de vrij gekomen plaats van ‘Ambrosia ® Grande’. Onze jonge hond heeft de jonge plant van ‘Mirzan’ een paar keer gekortwiekt, waardoor we een paar keer opnieuw hebben moeten beginnen met de opkweek. Daardoor droeg de plant pas in 2020 een paar eerste vruchtjes.

In februari 2022 hebben we besloten de collectie met kiwibessen flink in te krimpen. We zijn erdoor gefrustreerd geraakt dat er vrijwel jaarlijks forse aantasting is door het Suzuki fruitvliegje, waardoor nagenoeg de gehele oogst waardeloos wordt. Bij deze inkrimping is ook de struik van ‘Mirzan’ gesneuveld, zodat dit ras niet meer in de collectie van FruitLent aanwezig is.