Rasbeschrijving tomaten

Mint Julep - geel-groen gestreepte pruimvormige tomaat

Ook bekend als ‘Michael Pollan’.

Dit ras is door Bradley Gates van Wild Boar Farms (Napa, California, USA) gevonden als een mutant van ‘Green Zebra’. De mutant week af door een afwijkende vruchtvorm. De mutant werd aanvankelijk ‘Michael Pollan’ genoemd, naar de schrijver, journalist en docent die bekend is geworden door zijn werk over raakvlakken tussen natuur en cultuur (zoals koken en planten). In 2014 werd de naam door A.W. Haley gewijzigd in ‘Mint Julep’ en sinds 2014 wordt het ras door diverse zaadfirma’s onder die naam aangeboden. Ten tijde van de introductie is bekend dat het ras nog niet helemaal stabiel is, waardoor er variatie tussen de planten aanwezig kan zijn, met name inzake de vruchtgrootte (maar ook in de vorm van de vruchten en de groeiwijze van de planten).

Zoals hierboven al is aangegeven, zou het gaan om een mutant van ‘Green Zebra’ die afwijkt in de vorm van de vruchten. De vruchten zijn namelijk hartvormig tot peervormig, doch hebben dezelfde bijzondere kleurstelling als ‘Green Zebra’, namelijk geel-groen gestreept met zuiver groen gekleurd vruchtvlees als basis. De vruchten zijn met deze bijzondere kleurstelling en vorm ware kunstwerkjes om te zien !

De vruchten van de planten die we in FruitLent hebben getest waren peervormig, met een gemiddeld vruchtgewicht van 35 gram. Alhoewel je bij vruchten met een dergelijke vorm zou verwachten dat het vruchtvlees vrij droog is, blijkt dit in de praktijk toch niet zo te zijn. Het vruchtvlees is dus behoorlijk sappig, met een goede friszure smaak.

De eerste vruchten rijpen vrij laat: in 2014 / 2017 / 2020 waren in de hobbykas 73 / 73 / 66 dagen nodig tussen uitplanten en de eerste rijpe vrucht.

De planten groeien als een stamtomaat, zodat de dieven die worden gevormd moeten worden weggenomen. De planten vormen niet buitensporig veel dieven. De planten zijn minder groeikrachtig dan die van ‘Green Zebra’. De planten zijn productief, met grote wijd vertakte trossen met veel vruchten per tros.

Eigenlijk vinden we het vreemd dat dit een mutant zou zijn van ‘Green Zebra’. Alhoewel de kleurstelling onmiskenbaar op ‘Green Zebra’ lijkt, wijkt ‘Mint Julep’ toch wel op minimaal vier punten fors af van ‘Green Zebra’:
– de vruchtvorm
– de vruchtgrootte
– de groeikracht van de planten
– de vertaktheid van de trossen
We betwijfelen dan ook of het in werkelijkheid een mutant is; het is naar onze mening veel waarschijnlijker dat ‘Mint Julep’ door kruising en selectie is ontstaan. Dit verklaart ook waarom het ras in de beginjaren nog niet helemaal stabiel was.