Rasbeschrijving kiwi's

Minkimale

‘Minkimale’ is een mannelijk ras welke behoort tot de soort Actinidia chinensis. Deze is geselecteerd door het bedrijf Marionnet S.A.R.L. te Soings-en-Sologne (Frankrijk) ten behoeve van de bestuiving van het geelvlezige vrouwelijke ras ‘Minkigold’, welke gelijktijdig werd geïntroduceerd. Na 2009 in de handel gebracht door Pépinières Minier S.A. te Beaufort-en-Vallée (Frankrijk).

‘Minkimale’ bloeit zoals de meeste Actinidia chinensis-rassen vroeger dan de Actinidia deliciosa-rassen. Hierdoor is ‘Minkimale’ bedoeld om vroeg bloeiende vrouwelijke Actinidia chinensis-rassen te bestuiven. Wij hebben ‘Minkimale’ als bestuiver gekozen voor ‘Soreli’ en ‘Hongyang’ vanwege onze mindere ervaringen met het andere mannelijke ras ‘Belén’ (zie de omschrijving aldaar).

De tijd zal leren of ‘Minkimale’ een bruikbaar ras blijkt te zijn voor de bestuiving van ‘Soreli’ en/of ‘Hongyang’.

Sinds het voorjaar van 2017 is een plant van ‘Minkimale’ in FruitLent aanwezig. Deze is in juli 2017 uitgeplant op de vrijgekomen plaats van ‘Belén’. De plant bloeide in het voorjaar van 2017 al in de pot, maar was in de kwekerij voorgetrokken, zodat we nog niets betrouwbaars konden zeggen over het normale bloeitijdstip en dus ook nog niet konden zeggen of de bloeiperiode inderdaad vroeg genoeg is voor de beoogde bestuiving van de rassen ‘Soreli’ en ‘Hongyang’. Het jaar 2018 zou het jaar van de waarheid moeten worden, echter: de jonge plant had in de winter van 2017/2018 forse wintervorstschade opgelopen, waardoor deze in het voorjaar slecht wilde uitlopen en maar een paar bloempjes gaf. Alhoewel deze bloempjes op tijd bloeiden voor de bestuiving van ‘Soreli’ en ‘Hongyang’, kon daar toch nog geen representatieve uitspraak over worden gedaan. In de loop van de zomer van 2018 ging de plant alsnog dood als gevolg van de voorafgaande wintervorstschade en is deze op 30 juli 2018 vervangen door een nieuwe plant, welke nooit echt goed aan het groeien is gegaan en vervolgens is verwijderd. Sinds 12 november 2021 is weer een nieuwe plant van ‘Minkimale’ in FruitLent aanwezig, welke op 26 februari 2022 weer op dezelfde plek is geplant. Deze vroor echter dood bij een late strenge nachtvorst in maart 2022. Sinds 29 september 2022 hebben we weer twee planten van ‘Minkimale’ in bezit; dus we blijven het gewoon proberen….

Zodra de ervaringen met onze ‘Minkimale’ plant toenemen, zal de bovenstaande beschrijving zo nodig worden aangepast en zullen er mogelijk nog extra foto’s worden geplaatst. U leest hier dan ook of de bloeiperiode inderdaad voldoende overlap heeft met de vrouwelijke rassen ‘Soreli’ en ‘Hongyang’.