Rasbeschrijving tomaten

Matt's Wild Cherry - rode cherrytomaat

Dit is een wilde tomaat die oorspronkelijk uit Hidalgo in het oosten van Mexico afkomstig is. Door Teresa Arellanos de Mena werden zaden gegeven aan Dr. Laura Merrick en Dr. Matt Liebmann uit de USA. Liebmann kweekte deze tomaat vervolgens op in Maine (USA) en introduceerde deze onder zijn eigen naam.

‘Matt’s Wild Cherry’ is een kleine cherrytomaat (eigenlijk: bestomaat) met vruchtjes van slechts zo’n 3½ à 4 gram per stuk, doorsnede 1 à 1½ cm, een donkerrode kleur, zacht sappig vruchtvlees met een zeer goede smaak. De eerste vruchtjes rijpen vroeg. Gevoelig voor scheuren in het rijpe stadium.

De planten zijn zeer groeikrachtig en groeien in principe als een stamtomaat, maar kunnen ook als een grote struik worden opgekweekt door hier en daar wat dieven te laten doorgroeien. Doordat de vruchtjes klein zijn en de vruchttrossen slechts 10 à 18 vruchtjes bevatten, zijn de planten niet buitengewoon productief.

Volgens verschillende bronnen op internet heeft ‘Matt’s Wild Cherry’ een behoorlijk goede resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt is voor buitenteelt in Nederland. Uit een wetenschappelijke publicatie (juli 2015, Bangor University, Wales) is naar voren gekomen dat de resistentie waarschijnlijk niet is gebasseerd op de reeds bekende resistentiegenen ‘Ph-2‘ of ‘Ph-3‘, maar waarschijnlijk is gebaseerd op nog niet nader onderzochte / ontdekte genen.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.

Daarnaast heeft ‘Matt’s Wild Cherry’ een gemiddelde resistentie tegen Alternaria solani. Volgens onze eigen waarnemingen is ‘Matt’s Wild Cherry’ ook resistent tegen de bladvlekkenziekte (Cladosporium fulvum).