Rasbeschrijving meloenen

Magenta (F1-hybride) - type Charentais

Dit F1-hybride ras is omstreeks 2004 door Nunhems Zaden (hoofdvestiging in Limburg) op de markt gebracht. Het ras behoort tot het type “Charentais”. Het ras is door Nunhems Zaden voor de buitenlandse markt ontwikkeld en heeft daar inmiddels een belangrijk marktaandeel. Dit is de Engelstalige productfolder van Nunhems: PDF-bestand openen (299 kB).
In Nederland worden zaden van ‘Magenta’ voor particuliere tuinders tegen een behoorlijk hoge prijs in de pakjeshandel aangeboden door Oranjeband Zaden (onderdeel van Nunhems Zaden).

Het ras rijpt vrij laat en geeft grijze middelgrote ovale vruchten (circa 1,3 à 1,6 kg) die een grof net op de schil hebben. De vruchten vallen in het rijpe stadium niet van de plant. De vruchten hebben een relatief kleine zaadholte. Het vruchtvlees is zeer stevig, zoet van smaak met een middelmatig sterk aroma, dat niet door iedereen op prijs wordt gesteld. De naam van het ras duidt op de intens oranje kleur van het vruchtvlees. De vruchten geuren in het rijpe stadium vrijwel niet. De schil van de vruchten blijft ook in het rijpe stadium zeer stevig. Het stevige vruchtvlees wordt naar de schil toe steeds harder, waardoor rondom de schil een brede rand van het vruchtvlees niet wordt gegeten.

De planten groeien sterk tot zeer sterk en de vruchtzetting verloopt gemakkelijk. ‘Magenta’ is resistent tegen echte meeldauw fysio 1 en 2 en tegen Fusarium oxysporum f.sp. melonis fysio 0, 1 en 2.

Mede door de zeer stevige schil en het harde vruchtvlees zijn de vruchten in het rijpe stadium goed bewaarbaar en goed transporteerbaar. ‘Magenta’ moet dan ook vooral worden gezien als een commercieel ras, waarbij tijdens het selectieproces een groot belang werd gehecht aan de bewaar- en transporteigenschappen. Voor een hobbytuinder zijn deze eigenschappen van minder belang, waardoor wij van mening zijn dat in een hobbytuin beter voor een ander ras kan worden gekozen waarvan de zaden minder kostbaar zijn, de vruchten vroeger afrijpen, de planten iets minder krachtig groeien en het vruchtvlees tot dichter bij de schil kan worden gegeten.

‘Magenta’ groeide in 2008 voor het eerst in FruitLent.