Rasbeschrijving tomaten

Losetto (F1-hybride) - rode cherrytomaat

Dit F1-hybride ras is in 2011 door Thomson & Morgan in Engeland op de markt gebracht.

De ronde vruchtjes worden in het rijpe stadium rood van kleur en hebben met een gemiddeld vruchtgewicht van 14 à 16 gram het formaat van een cherrytomaat. De vruchtjes hebben en uitgebalanceerde verhouding tussen zoet en zuur. De eerste vruchtjes rijpen middentijds en kunnen vervolgens gedurende een langere periode worden geoogst.

De planten van deze dwergtomaat / struiktomaat blijven klein (maximaal 40 à 70 cm hoog) en hoeven niet te worden gediefd of getopt. De planten groeien dan breed uit.

Geschikt voor de teelt in potten of bakken, maar kan ook als struiktomaat in de vollegrond.

De planten van ‘Losetto’ zijn resistent tegen:
– Fusarium-vaatziekte (Fusarium oxysporum f.sp. lycopersici, fysio 0).

Daarnaast is ‘Losetto’ is volgens Thompson & Morgan resistent tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt zou kunnen zijn voor buitenteelt in Nederland. Het is helaas niet gepubliceerd op welke resistentiegenen de resistentie in ‘Losetto’ is gebaseerd. De resistentie zou volgens Thompson & Morgan echter behoorlijk goed zijn. Dit komt helaas niet overeen met onze ervaringen in 2017, waarbij de resistentie van ‘Losetto” in een vergelijkende proef behoorlijk tegen viel. Vrijwel zeker is de resistentie van ‘Losetto’ gebaseerd op het ‘Ph-2‘ gen, welke heterozygoot aanwezig is. Dit verklaart waarom de resistentie van ‘Losetto’ ontoereikend is.
Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.