Rasbeschrijving paarserode / roze druiven

Lidi

Ook bekend als ‘R.66’. Ons is gebleken dat dit ras ook onder de naam ‘Lira’ wordt verkocht.

Herkomst: Ontstaan in Hongarije uit een kruising (in 1969) van ‘Villard Blanc’ (‘Seyve Villard 12.375’) x ‘Magaracsi Csemege E.II.’ door Dr. Sandor Szegedi van het wijnbouwinstituut Kecskemet in Hongarije.
Uit dezelfde kruising aan hetzelfde instituut komt ook het ras ‘Esther’, welke eveneens in de collectie van FruitLent is opgenomen.

Trossen en bessen: Tamelijk grote tot grote intensief roze (paarsrood) gekleurde ovale bessen (circa 3,5 gram) aan middelgrote los gevormde trossen. De verkleuring van de bessen wijkt af van andere paarsrode / roze rassen: de bessen van ‘Lidi’ zijn van dichtbij namelijk gevlekt en gestreept, terwijl de meeste andere rassen egaal verkleuren. Op enige afstand valt de gevlekte en gestreepte doorkleuring echter niet op.
De bessen hebben een zoete smaak (circa 16% Brix) die doet denken aan de bekende tafeldruif ‘Red Globe’, doch dan met wat minder aroma. Tamelijk knapperig vruchtvlees, waarbij de pitten middelmatig opvallen. Rijpt vanaf medio september. Als de gerijpte bessen lang aan de stok blijven hangen, dan kleuren ze steeds donkerder. De donkerste bessen in de tros bereiken dan bijna de blauwe kleur (zie één van de bijgevoegde foto’s).

Groei: De scheuten groeien mooi recht omhoog, met gemiddelde diefvorming. Rode loofverkleuring in de herfst.

Ziekten: Goede resistentie tegen schimmelziekten. Ondanks de los gevormde trossen, zijn de bessen toch behoorlijk gevoelig voor Botrytis. Dit ras is derhalve een voorbeeld dat er niet altijd een één op één relatie aanwezig is tussen de compactheid van de trossen en de gevoeligheid voor Botrytis.

Gebruik: Te gebruiken als tafeldruif.

De stok in FruitLent is geënt op een onbekende onderstam (waarschijnlijk ‘SO4’, ‘125AA’ of ‘5BB’) en in het voorjaar van 2007 als containerplant uitgeplant. Deze droeg in 2009 voor het eerst vruchten.
Op 2 april 2021 is de stok van ‘Lidi’ uit onze collectie verwijderd, waardoor dit ras met ingang van die datum niet meer in onze collectie aanwezig is. De vrij gekomen ruimte is ingenomen door een stok van ‘Velez’.

FruitLent-totaalbeoordeling (als tafeldruif voor buitenteelt):
Wij beoordelen ‘Lidi’ als REDELIJK. Weliswaar heeft ‘Lidi’ diverse positieve kenmerken, doch vanwege de gevoeligheid voor Botrytis geven wij deze toch heen wat lagere score.