Rasbeschrijving tomaten

Legend - rode vleestomaat

Dit ras is omstreeks 2009 / 2010 geïntroduceerd door het Agricultural Experiment Station van de Oregon State University. Het ras werd ontwikkeld door de onderzoeker Dr. James R. Baggett, welke na zijn pensionering (in 1995) werd opgevolgd door Professor Dr. Jim Myers. Het ras werd speciaal geselecteerd om te worden geteeld in de voor tomaten ongunstige omstandigheden van de “Pacific Northwest”.

Geeft glanzende ronde rode vruchten met een vruchtgewicht van 75 tot 225 gram. Het stevige vruchtvlees heeft een matige tot redelijke smaak en de vruchten zijn weinig gevoelig voor scheuren.

De grotere vruchten zijn zo groot als een vleestomaat, doch de planten vormen daarnaast ook wat kleinere vruchten die het formaat van een gewone tomaat hebben (zie bijgevoegde foto).

‘Legend’ is in staat om reeds vroeg in het seizoen onder koudere omstandigheden vruchten te zetten. Deze vruchten bevatten dan weinig (of zelfs geen) zaden. Indien de bloemen onder gunstige weersomstandigheden goed worden bestoven, dan bevatten de vruchten wel zaden.

De planten hebben vrij grote stugge bladeren en groeien als een struiktomaat, zodat deze zelftoppend zijn en niet hoeven te worden gediefd. Ze kunnen in de vollegrond worden geplant, waarbij ze worden gesteund met een korte stevige stok.

‘Legend’ is één van de rassen met resistentie tegen de aardappelziekte (Phytophthora infestans), waardoor dit ras extra geschikt zou moeten zijn voor buitenteelt in Nederland. De resistentie in ‘Legend’ is echter gebaseerd op één resistentiegen (homozygoot ‘Ph-2‘).
⟹ Lees hier meer over aardappelziekteresistentie bij tomaat.
In buitenlandse proeven is vastgesteld dat de resistentie van ‘Legend’ tegen de aardappelziekte heel goed zou zijn, doch op sommige plaatsen zijn andere fysio’s van de schimmelziekte aanwezig die ‘Legend’ toch aan kunnen tasten. Als dat het geval is, heeft de resistentie geen nut meer en zijn de planten net zo vatbaar als van niet-resistente rassen. In Nederland is een resistentie die alleen gebaseerd is op Ph-2 onvoldoende effectief.